Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PAO POKVARENI CARINIK MIRO: Policija mu banula na vrata i pretresla kuću, a onda je uslijedio šok!

Autor: Maja Štefanac

U višemjesečnoj policijskoj akciji u kojoj je razbijen lanac prevara na izvozu robe iz Hrvatske i povratu PDV-a, uhićen je carinski službenik Miro K.(57).

Pao zajedno s pomagačima Brankom L. (27) i Stjepanom F. (36), ali jedino je carinik i dalje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Naime, pokvareni carinik bio je mozak cijele operacije u kojoj je samo on zaradio gotovo pola milijuna kuna. On i pomagači pronalazili su račune za različitu robu kupljenu u Zagrebu i fiktivne kupce iz susjednih zemalja, BiH i Srbije. Carinik je tako dokumentaciju i račun ovjeravao lažnim žigovima, pa je ispadalo da je ta roba izašla iz Hrvatske te su kupci na nju ostvarivali pravo na povrat PDV-a. No, ta roba nikad nije napustila područje Zagreba. Osim toga, prikupljali su i koristili račune za namještaj, bijelu tehniku, autodijelove, skupu odjeću, građevinski i tehnički materijal. Trajalo je to četiri godine, sve dok policija u studenome prošle godine, rano ujutro, nije banula u carinikovu kuću s nalogom za pretres.
Tužitelji za carinika traže tri godine bezuvjetnog zatvora i oduzimanje gotovo pola milijuna kuna nepripadne imovinske koristi. U pretresu su imali što za vidjeti. Naime, pronađen je veći broj carinskih pečata, zahtjeva za povrat pdv-a kod raznih tvrtki s računima koji su bili naslovljeni na veći broj kupaca. Tu je bila i bilježnica s popisom osobnih imena većeg broja osoba s prebivalištem u BiH i Srbiji te brojevima njihovih putovnica.

“Pretragom doma Mire K. pronađena je i veća količina gotovog novca, i to 110.000 kuna, 17.034 eura, 990 švicarskih franaka i 500 konvertibilnih maraka, ukupne protuvrijednosti 246.483,90 kuna”, navodi se u optužnici koja je ovih dana podignuta protiv carinika.

Uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je kako oko 20 osoba kojima je isplaćen povrat pdv-a “u dane navedene u ovjerama računa i obrazaca za povrat PDV-a nisu prelazile granicu, slijedom čega ni roba naznačena na tim računima i zahtjevima nije napustila teritorij Hrvatske”.

Miro je, inače, zagrebački carinik na radu u područnom uredu blizu granice s BiH. Otac je troje djece, dosad neosuđivan i s plaćom od 7000 kuna neto, piše Danica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.