Foto: Europol

PAO BALKANSKI KARTEL! Kriminal ujedinio Srbe i Hrvate, ali evo tko je prevladavao među uhićenima

Autor: Ivor Kruljac

Koordinirana akcija Europola i hrvatske, srpske, talijanske, crnogorske nizozemske, portugalske i španjolske policije razbila je kako su ga prozvali, Balkanski kartel,  kriminalnu organizaciju koja je u Europskoj uniji trgovala južnoameričkom kokainom..

“Na dan akcije, 27. srpnja 2022. godine, službenici širom Europe izvršili su raciju na 37 lokacija: jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji. Uhićeno je 12 osoba, od toga jedna u Hrvatskoj i Italiji, dvije u Srbiji i čak osam u Crnoj Gori”, poručio je Europol u svome priopćenju.

Rezultat je to višegodišnje istrage o ovom kartelu, gdje su brojne EU članice i države zapadnog Balkana zajedno surađivali, uz koordinacijsku i analitičku pomoć Europola.

Povezani s Talijanima

Većina kriminalne organizacije činili su Crnogorci, ali bilo je i tu državljana Hrvatske, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Uhićenima su oduzeti i skupocjeni satovi, bankovne kartice, lažni dokumenti, oružje i pripadajuće streljivo, jedan gliser, automobili i poprilične svote novaca.

 U istrazi je obrađeno 29 sumnjivaca iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Portugala, Italije i Nizozemske.

Sve je krenulo između Između 2019. i 2020. godine,  kada je došlo do zapljene više od šest tona kokaina na karipskom otoku Aruba (nedaleko od Venezuele), na Obali Bjelokosti, Španjolskoj i Portugalu. Upravo su u Portugalu prilikom zapljene otkrivene moguće poveznice nedavno uhićenih trgovaca sa zloglasnom talijanskog mafijaškom organizacijom Ndrangheta. Identifciralo se 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 državljani Crne Gore.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.