‘Pali’ mali kralj kokaina Goran Vidović i Pripuzova ekipa iz Hotela ‘I’

Autor: Mladen Prenc

Još uvijek se traga za Nikicom Jelavićem i Zoran Pripuzom, koji su mnogo puta označeni šefovima zagrebačkog podzemlja. Sumnja se ono što je već godinama svojevrsna javna tajna - da su Jelavić i Pripuz nosioci organiziranog kriminala u Zagrebu i šire.

Policija je u kasnim večernjim satima krenula u odlučnu akciju protiv vrha zagrebačkog krim podzemlja. Prema službenoj potvrdi iz MUP-a, sinoć je na području Zagreba uhićeno šest osoba koje se sumnjiči za različite kriminalne radnje. Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec nije htio govoriti o imenima kao ni o konkretnim djelima za koje se te osobe sumnjiče, međutim neslužbeno saznajemo kako je riječ o pripadnicima tzv. ‘knežijske skupine’.

Tako su specijalci iz ATJ Lučko u istražni centar u Remetincu priveli kontroverznog poduzetnika Blaža Petrovića koji se prije gotovo godinu dana vratio iz bjegunstva iz BiH gdje je pobjegao zbog optužbi da je pronevjerio 9,6 milijuna kuna, a kada se vratio pred hrvatski sud, izašao je na slobodu uz visoku jamčevinu. Petrović je ‘sudjelovao’ i u prvoj akciji razbijanja ‘dečki s Knežije’, kada je i dobio titulu ‘knjigovođa mafije’.

Još uvijek se traga za Nikicom Jelavićem i Zoran Pripuzom, poznatim akterima crnih kronika, koji su mnogo puta označeni šefovima zagrebačkog podzemlja. Sumnja se ono što je već godinama svojevrsna javna tajna – da su Jelavić i Pripuz nosioci organiziranog kriminala u Zagrebu i šire.

Ekipa iz Hotela ‘I’

U Remetincu su završili i Mato Petrović, Hrvoje Farkaš i Tomislav Čibarić, zaposlenici Hotela ‘I’ smještenog nedaleko zgrade istražnog zatvora. Mediji javljaju kako je uhićen i Mate Usorac, bivši član nadzornog odbora Industrogradnje i sadašnji pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i za upravljanje i gospodarenje imovinom.

Goran Vidović i Darko Dakić, kada su krenuli u posao s drogom, osnovali su tvrtku DAGO PRINCIPIUM d.o.o., sa sjedištem u Vidovićevoj trokatnici u naselju Mlake kraj Vrbana. Spomenuta tvrtka ujedno je i vlasnik kafića Meandar na Knežiji, koji je služio za pranje prljavog novca od prodaje kokaina. Riječ je milijunima kuna koji su se ‘zavrtjeli’ u posljednjih nekoliko godina

Zanimljivo je prisjetiti se događanja iz vremena kada je pretučen predsjednik uprave Industrogradnje Josip Galinec i informacija kojima je tada baratao potpisnik ovih redaka. Naime, spomenuti Mato Petrović, inače bliski rođak Blaža Petrovića i Mate Usorac odigrali su jednu u ključnih uloga u preuzimanju Hotela ‘I’. Ukratko, preko njih dvojice i njihove tvrtke Metropolis Tourist, Miroslav Kutle i Zoran Pripuz preuzeli su prvo vlasništvo Hotela ‘I’, da bi kasnije pokušali i ‘ući’ i u Industrogradnju. Navodno im je Hotel ‘I’ bio obećan od Josipa Galinca, kojem su osigurali preuzimanje Industrogradnje pozajmicom od oko pet milijuna eura. Kada se upisao kao većinski vlasnik u Industrogradnji, Galinec je odlučio Hotel ‘I’ ipak zadržati za sebe, što je naravno razljutilo Kutlu i Pripuza. Policija, prema našim saznanjima, već duže vrijeme ispituje ove navode u pokušaju rješavanja slučaja premlaćivanja Josipa Galinca.




Sinoć su na ispitivanje priveden i Hrvoje Gašparinac, pripadnik ‘knežijske skupine’ i Marko Jurić, dečko s Jaruna koji je više puta evidentiran zbog nasilničkog ponašanja. S lisicama na rukama završio je i Velibor Momčilović, jedan od poznate braće Momčilović s Knežije koji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog preprodaje droge.

Akcija Šok 3, prisjetimo se, započela je u srijedu, uhićenjem u knežijskom kafiću Meandar gdje su ‘pali’ Đorđe Vuletić Đoka, bivši policajac i poznati ‘gost’ zagrebačke policije, te Goran Vidović i njegov brat Perica Vidović kao i vlasnik lokala i zajedničke tvrtke- Darko Dakić.

‘Kralj kokaina’ u zapadnom dijelu Zagreba




Iako su mediji pisali kako se njih povezuje s premlaćivanjem Dušana Miljuša i Josipa Galinca, saznajemo kako je istražiteljima mnogo zanimljivija njihova povezanost s narko lancem koji kokainom opskrbljuje čitavi zapadni dio Zagreba. Naime, Goran Vidović je prema podacima koje smo dobili od osoba bliskih njegovom poslovanju i krugu kretanja, u posljednje dvije godine preuzeo u potpunosti kokainsko tržište u zapadnom dijelu metropole.

Doseljenik iz BiH, kako tvrde naši izvori, u samo nekoliko godina dogurao je visoko u hijerarhiji biznisa s drogom. Od sitnog dilanja heroina, kojeg mu je nabavljao i prepuštao Robert Matanić, preko ‘redarenja’ u zagrebačkom kafiću NEC i kickboxinga, Vidović je polako preuzimao kokainsko tržište. Vidović i Dakić, kada su krenuli u posao s kokainom, osnovali su tvrtku DAGO PRINCIPIUM d.o.o., sa sjedištem u Vidovićevoj trokatnici u naselju Mlake kraj Vrbana. Spomenuta tvrtka ujedno je i vlasnik kafića Meandar na Knežiji, koji je služio za pranje prljavog novca od prodaje kokaina. Riječ je milijunima kuna koji su se ‘zavrtjeli’ u posljednjih nekoliko godina. Od neslužbenih izvora bliskih istrazi saznali smo pak da je Goran Vidović povezan i s pucnjavom ispred Savskog kutića iz 2007. godine.

Povezivanje s bugarskom mafijom?

Mediji povezuju današnja privođenja s uhićenjem u Rijeci za otmicu dvojice makedonskih i jednog hrvatskog državljana i nagađaju da se zagrebački kriminalni milje namjeravao jače povezati s bugarskom mafijom.

Akciji ‘Šok 3’ prethodila je akcija ‘Šok 2’ u travnju 2009. u kojoj su pretraženi stanovi i poslovni prostori više osoba također povezanih s kriminalnim miljeom. U akciji ‘Šok 1’ u prosincu 2008. uhićeno je šest osoba iz zagrebačkog kriminalnog podzemlja i pronađena je veća količina oružja. U policiji su tada rekli da je akcija preventivnog karaktera.

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.