pixabay

OVO SLAMA SRCE: ‘Cijeli svijet mi se srušio!’ Zbog korone poslana kući, pa rodila mrtvo dijete

Autor: Dnevno

Ivana Sabljak boluje od autoimune bolesti zbog čega je ocijenjeno da spada u kategoriju osoba s rizičnom trudnoćom. Nakon nekoliko pregleda i odlazaka u bolnicu, liječnici su je otpustili uz napomenu da nije pametno da boravi u bolnici zbog situacije sa koronavirusom. Tri dana kasnije je, u 35. tjednu trudnoće, rodila mrtvo dijete, prenosi 24 sata.

U očekivanju prvog djeteta, 26-godišnjakinja obavljala je standardne preglede, no na zadnjem, 13. ožujka, njena ginekologinja je primijetila da dijete zaostaje u razvoju te je tudnica hitno upućena u KBC Rijeka.

Uslijedio je CTG test koji su liječnici ocijenili urednim te je otpuštena kući s uputom da se vrati na ponovni pregled 20 ožujka. No idući dan ne osjeća bebu i ponovo odlazi na odjel ginekologije, gdje se radi novi CTG i ultrazvuk. Beba je tada još uvijek bila živa.

“Dežurni liječnik odlučuje da me zadrži u bolnici pod kontinuiranim nadzorom jer se radi o visokorizičnoj trudnoći. Idući dan napravljen je novi CTG, ali ne i ultrazvuk. Otpuštena sam, s time da mi je liječnica otkazala termin za ultrazvuk 20. ožujka i zakazala ga deset dana kasnije uz obrazloženje da “nije baš pametno da se šetam po bolnicama tijekom korone”, rekla je Ivana.

Samo tri dana kasnije, prokrvarila je, a u bolnici je ultrazvukom utvrđeno da je dijete mrtvo. Liječnici su joj nakon poroda rekli da je došlo do abrupcije posteljice. Idući dan je otpuštena kući, kaže Ivana, bez da je itko s njom razgovarao i ponudio joj bilo kakvu pomoć.
“Ni tada nisam dobila nikakvo objašnjenje osim onoga da nema otkucaja srca. Kad sam pitala zašto se to dešava, rečeno mi je da će se to znati nakon obdukcije. Cijeli svijet mi se srušio”, prisjeća se Ivana i dodaje:

“Sad znam da sam trebala inzistirati i na odgovorima i na pomoći, jer sam sigurna da bi moje dijete bilo živo da su mi samo napravili ultrazvuk i ostavili u bolnici pod nadzorom, što je jedan od liječnika i zahtijevao još 17. ožujka”, izjavila je Ivana.

Zbog slučaja se u KBC Rijeka formiralo posebno Povjerenstvo za unutarnji nadzor čiji je zaključak da nije bilo propusta liječnika. Ogorčeni roditelji, Ivana i njen suprug Marko Krmpotić, pravdu će zatražiti na sudu.
“Uzdala sam se u liječnike, vjerovala sam im, ali danas sam uvjerena da sam dijete izgubila zbog njihova nemara i neprofesionalnosti”, poručila je Ivana, prenosi 24 sata.

Majci nije pružena nikakva psihološka pomoć, što nažalost ne čudi. Naime, mnoge žene koje su izgubile dijete u trudnoći tvrde kako nakon gubitka djeteta nitko s njima nije ragovarao, niti im je pružena bilo kakva pomoć. Često su nakon spontanog pobačaja ostavljene same na hodniku kako bi otišle kući, bez ijedne riječi, bez ikakvog objašnjenja, s ogromni osjećajem krivnje.

Zdravstveni sustav u Splitu će se normalizirati: Bolnički odjeli s Firula vraćaju se na Križine
 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.