Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

OTMIČAR SINA GENERALA ZAGORCA OPET NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Slao je jezive poruke bankarima, sudjelovao u višemilijunskoj prijevari! ‘DORH me napada’, kaže

Autor: L.B.

Zbog sprječavanja dokazivanja, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu ponovno će se suditi Ivanu Icu Matekoviću (48), jednom od otmičara sina generala Vladimira Zagorca.

Naime, Županijski sud u Karlovcu ukinuo je oslobađajuću presudu, prihvativši žalbu zagrebačkog tužiteljstva koje je tvrdilo da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Mateković je optužen da je bankarima Erste banke, kao svjedocima višemilijunske prevare, preko aplikacije Viber slao jezive poruke, želeći tako pomoći uhićenom Valentinu Ž. u dizanju 4 milijuna kuna s računa Supersporta.

‘DORH me napada’

Tužiteljstvo u žalbi navodi da je sud olako povjerovao obrani okrivljenog, iskazu njegove supruge te naknadno dostavljenom Ugovoru o prodaji BlackBerryja trgovini Mobitelko, a s kojeg su slane poruke, piše Jutarnji.

Mateković je u svoju obranu na sudu ispričao da je tog 1. lipnja 2017. bio u Zagrebu i šetao psa, nakon čega je otišao na trening i vozikao se autom po gradu.

“Mobitel s istim brojem do tog dana sam koristio barem pet godina, a taj isti broj koristim i danas. Što se tiče bankara R.A. i J.K., njih ne poznajem, a prvi puta sam ih vidio u sudnici kad su se pojavili kao svjedoci. Također, ne poznajem niti Valentina Ž. za što me se tereti, tvrdim da apsolutno nisam kriv, a vođenje ovog kaznenog postupka smatram napadom državnog odvjetništva na mene”, branio se Mateković oko čijeg se jednog mobitela vrtjela istraga.

Novac s računa Supersporta i Mobitelko

Naime, u pretragama su mu kriminalisti oduzeli, između ostaloga, SIM karticu koja je tri dana tijekom veljače 2017. korištena u mobitelu u koji je, pak, samo 1. lipnja 2017., umetnuta SIM kartica srbijanskog broja s kojeg su slane poruke bankarima. Matekovićeva supruga je  posvjedočila da je sporni mobitel prodala za 100 kuna u shopu Mobitelko dva dana prije inkriminiranih poruka.




Međutim, sudski vještak u telekomunikacijskom vještačenju zaključio je da je sporna SIM kartica, s koje su slane poruke, zabilježena na baznoj ćeliji 1. lipnja 2017. od 7.53 do 8.02 sati na području Šalate i pritom naglašava da niti jedan od brojeva kojima se koristio Mateković toga dana, nije zabilježen na ćeliji s koje su slane sporne poruke bankarima.

A to dvoje bankara su, zapravo, u ulozi svjedoka bili toga dana pozvani u zagrebačku policiju na prepoznavanje varalice koji je s bankovnog računa SuperSporta podigao više od četiri milijuna kuna, a za kojeg su istražitelji posumnjali da je bio Valentin Ž. glumeći s krivotvorenom osobnom iskaznicom Marina J.

Izjave bankara

Kad je bankar R.A. primio poruku sa srpskoga broja, na dan prepoznavanja, počele su mu se tresti ruke, osjetio je strah i ugrozu.




“Prijavio sam to nadređenom, koji je pozvao šefa osiguranja pa je obaviještena policija. A na prepoznavanju nisam prepoznao osobu jer je prošlo dosta vremena. Nakon svega zatražio sam psihološku pomoć. Osobno nisam tražio progon niti sam si sam slao poruke koje su imale za cilj da me zastraše”, opisao je u sudnici direktor filijale R. A. koji se zbog svega osjeća nesigurno.

“Sjećam se događaja iz lipnja 2017. Trebala sam prepoznati osobu kojoj sam ranije kao djelatnik Erste banke isplatila poveći iznos novca. Prije toga, preko Vibera, s meni nepoznatog i mislim stranog broja mobitela dobila sam poruku sadržaja ‘da neka ja nikoga ne prepoznam jer da me oni ne mogu zaštititi’. Nije mi bilo ugodno zbog te poruke.

Među pokazanim osobama u policiji nisam prepoznala osobu kojoj sam isplatila novac. Muškarac koji je došao u banku na glavi je nosio šiltericu, a možda i sunčane naočale, ali se ne sjećam jesu li osobe koje su mi bile pokazane prilikom prepoznavanja na glavi imale šilterice. Meni je bilo bitno da policija uhvati osobu koja je u poslovnici podigla novac jer sam ga, prije svega, ja isplatila”, rekla je bankarica.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.