Facebook Screenshot

Otac monstrum s Paga tražio puštanje iz pritvora, evo zbog čega!

Autor: Dnevno

Jedan od slučajeva koji su u posljednje vrijeme sablaznili Hrvatsku je onaj iz Paga kada je otac svoje četvero djece bacio s balkona kuće i nanio im teške ozljede.

Otac se nalazi u pritvoru od 28.veljače kad se taj monstruozni događaj i dogodio.  No on se žalio Vrhovnom sudu sa zahtjevom da ga se pusti na slobodu.

U žalbi koju je uputio preko odvjetnika Branimira Zorice navodi kako su razlozi zbog kojih mu je Županijski sud u Zadru 20.svibnja produžio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela – pogrešan. Ističe kako u slučaju ukidanja istražnoga zatvora nema opasnosti jer ne bi živio sa žrtvama – svojom djecom, jer više ne žive u mjestu gdje su ranije stanovali zajedno – u kući na Pagu.

Vrhovni sud mu je, međutim, žalbu odbio navodeći kako je počinio čak četiri kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i to na štetu svoje djece za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, piše Zadarski.hr

Kako stoji u obrazloženju i rješenju Vijeća za mladež Vrhovnog suda RH sastavljenom od sudaca Ileane Vinja kao predsjednice vijeća, te Melite Božičević-Grbić i Perice Rosandića kao članova vijeća: “Ta je kaznena djela okrivljenik počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo, te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živjeli, s očitom namjerom da ih usmrti, no unatoč tome djeca su preživjela. Kaznena djela je počinio u odnosu na svoju djecu koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja kaznenih djela”.


Rješenjem je potvrđena prethodna odluka Županijskog suda u Zadru kako postoji opasnost da će 54-godišnjak boravkom na slobodi, ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela jer je već ranije osuđivan presudom Općinskog suda u Zadru i to zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava kada mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine uz vrijeme provjeravanja u trajanju od tri godine. Ta je presuda, naime, postala pravomoćna 14. studenoga 2017., iz čega proizlazi da je kaznena djela počinio u roku provjeravanja ranije presude.

“Pri tome, okolnost da je okrivljenik neupitno teško bolesna osoba, koju očekuje operativni zahvat, ne umanjuje značaj svih ranije iznesenih okolnosti” navodi se u rješenju Vrhovnog suda RH.

Otac sa Paga optužen je kao što je za četiri kaznena djela pokušaja teškoga ubojstva, za što mu prijeti i do 50 godina zatvora. Za završetak istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. To znači da će mu se suditi u tzv. redovitom postupku, iako će rasprave biti tajne jer je riječ o zaštiti interesa djece.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.