NUŠA BUNIĆ UBOLA JE DEČKA U VRATNU ŽILU: Nikola Turek vapio je za pomoć! Sud joj je upravo povisio kaznu s 12 na 14 godina!

Autor: Dnevno

Kazna od 12 godina nije adekvatna za ostvarenje svrhe kažnjavanja, pa je Vrhovni sud prihvatio žalbu tužiteljstva i Nuši Bunić (23) kaznu zatvora povisio za dvije godine, na 14 godina, zbog uboda nožem u vratnu žilu Nikoli Tureku (30).

Suci Vrhovnog suda u cijelosti su odbili njezinu žalbu i, osim u kazni koju su povisili, u cijelosti potvrdili presudu Lijljane Kolenko, sutkinje varaždinskog Županijskog suda na koji je jučer stigla presuda Vrhovnog suda.

Vapaj upomoć
Kad je 22. svibnja ove godine izrečena 12-godišnja kazna, ta je presuda izazvala žestoku reakciju njezinih roditelja koji su za sve okrivili medije i novinare koji su izvještavali o tom suđenju. U međuvremenu je Nuša Bunić iz zatvora u Varaždinu premještena u zatvor u Požegi, gdje već izdržava kaznu.

Potvrđeno je tako da je Nuša Bunić kriva za ubojstvo jer je 15. lipnja 2017. godine oko 3 sata na livadi varaždinskog predjela Beli kipi uz Dravu nožem oštrice 9,5 centimetara u vrat ubola bivšeg dečka Nikolu Tureka, mladog varaždinskog poduzetnika i bikera. Prerezala mu je karotidnu arteriju i pobjegla. Nikola je preminuo u bolnici dva dana poslije. U sudskom spisu je bila i snimka njegova vapaja upomoć Centru 112.

“Državni odvjetnik je u pravu i da su otegotne okolnosti koje prvostupanjski sud utvrđuje, a to je da je djelo počinjeno s izravnom namjerom i da je oštećenik imao 30 godina, nedovoljno cijenjene, kao i okolnosti pod kojima je djelo počinjeno te ponašanje optuženice nakon njegova počinjenja i odnos prema oštećeniku kada ne zove pomoć”, argumenti su zbog kojih su suci Vrhovnog suda smatrali da joj treba povisiti kaznu.

Pravično suđenje
“Kazna od 14 godina zatvora po mišljenju ovog suda primjerena je za ostvarenje svrhe kažnjavanja, prije svega u smislu specijalne prevencije i ista u sebi sadrži dostatnu količinu društvene osude za djelo kojim je mlada osoba, bez povoda, lišena života, te će se njome ostvariti i svrha kažnjavanja u vidu generalne prevencije”, zaključili su suci Vrhovnog suda na kraju presude.

Na šest stranica drugostupanjske presude suci Vrhovnog suda navode argumente zašto su u cijelosti odbili Nušinu žalbu koja je tvrdila da su činjenice pogrešno utvrđene, da je povrijeđen Zakon o kaznenom postupku i da je prestrogo kažnjena. Opovrgnuli su njezine navode da joj je povrijeđeno i pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom.




“Opruženica je sama pročitala obranu danu u pisanom obliku, a dopunu obrane pročitao je sud, a to nije niti je moglo utjecati na presudu”, odgovoreno joj je na argument da je time povrijeđen zakon.

SMS poruke
Prema ocjeni Vrhovnog suda, obrana Nuše Bunić nije u pravu kad je u žalbi navela da se Nikola Turek mogao i sam nabosti na nož. Jedini od svih svjedoka koji je tvrdio da je kobni nož žrtvin bio je otac Nuše Bunić koji je rekao da ga je vidio na slikama, ali takve slike nisu nađene. Međutim, Nuša Bunić nož spominje u SMS porukama koje je razmjenjivala s jednim svjedokom.

Iako je bila tvrdila da joj je žrtva prijetila nožem da skine tajice, što je i učinila, na njima je nađen trag slijevanja krvi, pa je sud pravilno zaključio da ih je imala na sebi i u trenutku ozljeđivanja.




Kao što nisu nađeni ni tragovi gušenja na vratu, a tvrdila je da ju je Nikola Turek gušio i silovao. Međutim, ni zaštitaru koji je bio u kućici nedaleko od mjesta gdje se događaj zbio i kojem je gola utrčala u portirnicu, kao ni ocu na mobitel nije spominjala silovanje niti pokušaj silovanja, već samo napad od strane bivšeg dečka.

Osporeno joj je i da je kazneno djelo počinila eventualno u nužnoj obrani i da je u trenutku kad je zadala kobni ubod nožem bila neubrojiva, nego upravo suprotno.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.