Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX/Facebook/ICZ

Mladići pronašli bebu u kanti u Zaprešiću, liječnici otkrivaju: ‘Možda je bio star samo dva sata’

Autor: M.P.

U ponedjeljak kasno navečer u Zaprešiću je pronađena beba umotana u deku i bačena u kantu za smeće, iako se u medijima prvo pisalo da se radilo o kontejneru.  Kako nam je potvrdila policija, na teren su izašli po dojavi građana oko 23:00 sata navečer. Obavijest su dobili od dvojice mladića koji su se vraćali kući s treninga i čuli plač djeteta.

Dijete je prevezeno u zagrebački KB Sveti Duh i ne nalazi se u životnoj opasnosti. Policija provodi očevid te kako nam kažu, utvrđuju se sve okolnosti ovog slučaja.

Voditeljica Odjela neonatologije Kliničke bolnice “Sveti Duh” Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je novorođenče, koje je noćas primljeno u tu bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Liječnici: U trenutku kad su ga našli bio je star oko dva sata

Novorođenče je iz Zaprešića prebačeno na Sveti Duh kolima hitne pomoći, a riječ je o dječaku koji je oko ponoći zaprimljen na odjel neonatologije, pothlađen, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo po svim pravilima struke, rekla je Ribičić.

Kod djeteta je brzo zabilježen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i van bilo kakve životne ugroze. “Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni”, dodala je.

Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja zbog potrebe opservacije. “Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 tjedana, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu”, rekla je voditeljica neonatologije.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX / Ilustracija

Policija: Istraživanje ide u smjeru počinjenja teškog ubojstva

Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda a krv koja je bila na djetetu je majčina krv od poroda. S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života.
“Zbog specifičnosti slučaja uključene su stručne službe bolnice i centar za socijalnu skrb, tako da će do definitivne odluke gdje i kako s djetetom, ono ostati kod nas na odjelu”, navela je Ribičić.

Iz PU Zagrebačke su za portal ICZ otkrili ove informacije: “Obavljen je očevid i slijedi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti, a sve u smjeru sumnje počinjenja teškog ubojstva, dakle jednog kaznenog djela koje je takvo kvalificirano zbog ranjivosti žrtve, odnosno zbog dobi. Govorimo o članku koji govori da se radi o pokušaju.”

Predozirao se na ilegalnom partyju: Policija u klubu pronašla mrtvog Sesvećanina
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.