fbpx

Mesić: ‘Ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića je čisti akt terorizma!’

Autor: s. nujić

Nakon zločina Državno odvjetništvo odbilo je prijedlog za nagodbu za naknadu štete obrazlažući da se nije radilo o terorističkom činu.

Obitelj pokojnog Nike Franjića tužbom traži odštetu od 1,05 milijuna kuna jer smatraju da je Niko bio žrtva terorističkog akta, a za štetu je, u skladu sa zakonskim odredbama, u takvim slučajevima odgovorna država. Nakon zločina Državno odvjetništvo odbilo je prijedlog za nagodbu za naknadu štete obrazlažući da se nije radilo o terorističkom činu. Obitelji Franjić s tim je obrazloženjem odbijena i tužba na riječkom Općinskom sudu. No Vrhovni sud je ukinuo tu presudu i naložio ponovni postupak koji je sada, šest godina nakon atentata, počeo iskazima bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i umirovljenog generala pukovnika HV-a Mate Laušić.

“Za mene je ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića čisti akt terorizma. Rekao sam to neposredno nakon događaja i pri tome ostajem. Ne radi se o osobnim obračunima, ubijeni su zbog pokretanja tema i pisanja koje je mnogima smetalo, oni su bili javne osobe, novinar koji ulazi u političke teme nedvojbeno je javna osoba”, rekao je na Općinskom sudu u Rijeci bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Kao svjedoci na riječki su sud bili pozvani i premijer Zoran Milanović, u vrijeme atentata čelnik oporbe, koji se opravdao sjednicom Vlade, te Luka Bebić, koji zbog bolesti nije mogao doći. Te su svjedoke predložili tužitelji jer su nakon likvidacije Pukanića  u svojim izjavama isticali da je eksplozija u središtu Zagreba terorizam na koji država i sustav moraju odgovoriti svim raspoloživim sredstvima. Opunomoćenik obitelji Franjić, odvjetnik Dušan Miočić, kao dokaz je priložio i brzojav sućuti L. Bebića obitelji Franjić u kojem se navodi da će se provesti sve radnje kako bi se zaustavili “teror, ubijanje i zastrašivanje hrvatskih građana”. Za državu je sporno je li se atentat dogodio na javnom mjestu pa će se u nastavku postupka razjasniti, na temelju presude Robertu Mataniću i cijeloj skupini, je li parkiralište na kojem je u zrak dignut Pukanićev automobil javno ili privatno parkiralište. Tvrdnje da se radi o terorističkom činu osporavaju i navodima da je istom presudom utvrđeno da je riječ o teškom ubojstvu iz koristoljublja.


I Mate Laušić, koji je kazao da mu je kao profesionalcu slučaj poznat u detalje, smatra da je na djelu bio terorizam.

“Teroristički čin ne određuju ciljevi nego sredstva i metode koje se upotrebljavaju, a usto i nevođenje brige o kolateralnim žrtvama. Ovaj događaj ima sve elemente takvog čina”, rekao je Laušić te dodao da je žrtava, s obzirom na mjesto i jačinu eksplozije, moglo biti i više.

Autor:s. nujić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.