Lažni sudac Vrhovnog suda ucjenjivao aferaše za 40.000 kuna

Autor: dnevno.hr

Ivica Hudurović i lažni Europski antikorupcijski ured iskamčili 200.000 kuna od javnih osoba, uz ostale i od Josipa Protege, koje su u zadnje vrijeme bile osumnjičene za kaznena djela.

Združenom akcijom policijskih uprava iz Zagreba, Splita i Varaždina, a na nalog USKOK-a, uhvaćena je peteročlana skupina koja je od prošlog kolovoza do veljače ove godine ucjenjivala osobe povezane s različitim aferama. Na taj način prikupili su 200.000 kuna.

Kriminalna skupina na čelu s Ivicom Hudurovićem (53), ugostiteljem iz Zagreba, pratila je medije i čim bi se oko nekoga podigla prašina, Hudurović je kontaktirao tu osobu predstavljajući se kao Ante Potrebica, sudac Vrhovnog suda, tražeći 40.000 kuna kako ne bi u javnost pustio kompromitirajuće materijale. Ostatak skupine izdavalo se za Europski antikorupcijski ured (OLAF).


Četvero članova ove grupe već je privedeno u Splitu, a neslužbeno se doznaje da se radi o Jakši Duževiću (47) i Nikoli Hudiću (28) iz Varaždina, te Snežani Saragi (50) i njezinoj kćeri Barbari Saragi (25) iz Zagreba. Peti član, po svemu sudeći vođa, je Ivica Hudurović koji je trenutno u ekstradicijskom pritvoru u Mariboru, gdje zbog drugih kaznenih djela čeka izručenje Hrvatskoj.

Glup i gluplji

Zanimljivo je u ovoj priči da su skoro svi ucijenjeni pojedinci plaćali tražene svote jer su vjerovali da im navodni dokumenti mogu pomoći u ‘pranju’ imena u javnosti i pred sudovima, te kompromitiranju onih koji ih progone.

Između ostalih, našli su se tu bivši veleposlanik Marko Žaja, bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega, gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, član Državne komisije za kontrolu javne nabave Ante Perdić… Najmanje poznat je Porečanin Slavko Damjanović, čiji je sin uhićen u Sloveniji i čeka izručenje Urugvaju zbog šverca kokaina.

Jozo Sarač, bivši gradonačelnik Trilja i sadašnji državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, jedini je prijavio skupinu iznuđivača policiji. Zahvaljujući njemu cijeli slučaj je došao do USKOK-ovih istražitelja. Sarač je nastavio suradnju s državnim organima prvo kao pouzdanik, a zatim i kao mamac koji je uplatio 4.000 kuna, a na temelju čega je došlo do uhićenja.

Na taj način, prenosi Jutarnji, Ante Perdić kojeg se optuživalo da je lažnim ispravama došao do gradskog zemljišta u Zagrebu je uplatio oko 15 tisuća kuna. Mirko Duhović, SDP-ov gradonačelnik Korčule, uplatio je 14.250 kuna kako bi mu se pomoglo u riješavanju problema koje ima kao prvi čovjek grada.

Bivši veleposlanik u Portugalu Marko Žaja, koji je u međuvremenu osuđen zbog prijevare sa slikama, na taj je način uplatio nešto više od deset tisuća kuna, a toliko prozivani i u međuvremenu uhićeni Josip Protega 12 tisuća kuna.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.