Jarnjak: MUP je imao saznanja o događajima u Pakračkoj Poljani

Autor: hina

Ne zna da je na području Pakračke Poljane bio zatvor, da su tamo pronađeni leševi niti tko je zapovjedao pričuvnom postrojbom MUP-a koju s Merčepom može povezati samo po tome što su se neki pripadnici te postrojbe nazivali merčepovcima. Takve je susreo u Gospiću.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak izjavio je danas u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu da je MUP imao saznanja o događajima u Pakračkoj Poljani 1991., za koje je optužen Merčep i njegova pričuvna postrojba MUP-a, a djelom ih je obradio u sklopu obrade ubojstva zagrebačke obitelji Zec.

Jarnjak je u kolovozu 1991. imenovan zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića koji će također danas svjedočiti, a u travnju 1992. naslijedio je Vekića te na ministarskoj dužnosti ostao do prosinca 1996.

Jarnjak je posvjedočio da je s provođenjem izvida na području Pakračke Poljane bilo problema jer su se tamo vodile borbe, a jedno vrijeme je to područje bilo i pod okupacijom.

Ne zna da je na području Pakračke Poljane bio zatvor, da su tamo pronađeni leševi niti tko je zapovjedao pričuvnom postrojbom MUP-a koju s Merčepom može povezati samo po tome što su se neki pripadnici te postrojbe nazivali merčepovcima. Takve je susreo u Gospiću.

Objasnio je da u to vrijeme nije bilo činova pa se neka postrojba nazivala po osobi koja bi se nametnula i dokazala u borbama pa su se tako u Osijeku zvali “glavaševi”, u Virovitici “dečakovi”, a u Gospiću “norčevi”.

Kazao je da su u MUP-u znali prvo dobivati informaciju o nestanku ljudi, a kasnije informacije bi govorile da su ti ljudi ili na okupiranom teritoriju ili u nekoj stranoj državi. “Takvim dojavama pristupali smo vrlo oprezno”, kazao je Jarnjak koji tvrdi da osobno nije dobio ni jedno izvješće o Pakračkoj Poljani te da su sva izvješća sa bojišta dolazila su u operativni centar MUP-a.

Kao i jučerašnji svjedok bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Smiljan Reljić posvjedočio je da su se događaji u Pakračkoj Poljani istraživali u sklopu kriminalističke obrade ubojstva zagrebačke obitelji Zec. Nekoliko osoba koje su se predstavljale kao “merčepovci” priznalo je ubojstvo, no kako su to učinili bez nazočnosti odvjetnika postupajk protiv njih je obustavljen iz proceduralnih razloga. Optužnica protiv Merčepa, optuženog po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin protiv civila, obuhvaća i taj zločin.




Jarnjak je potvrdio da je bilo informacija o zločinima u Pakračkoj Poljani, a koliko je njemu poznato te zločine su istraživali Reljić i njegov zamjenik Marijan Benko. Ne sjeća se da se netko posebno bavio Pakračkom Poljanom, osim krim policije kad su otkriveni zločini.

Kazao je da je dolaskom u MUP Merčepa zatekao na mjestu savjetnika, no nije mu poznato kako je on tamo došao i koje su bile njegove ovlasti, iako, kako je rekao, savjetnici nisu imali nikakvu izvršnu ulogu. Nakon što je imenovan ministrom Merčepa je zadužio da vodi brigu o udruge dragovoljaca Domovinskog rata, a na njegovo ponašanje nikada nije dobio pritužbe.

Jarnjak je kazao da su u jesen 1991. u MUP-u shvatili da se u ratu događaju zločini pa je u listopadu 1991. formiran odjel za istraživanje ratnih zločina. Taj je odjel, tvrdi Jarnjak, zločine istraživao bez obzira na to tko ih je počinio.




U nastavku suđenja svjedoči Vekić.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.