fbpx

Jakša Cvitanović Cvik osuđen na 8 godina i tri mjeseca zatvora

Autor: dnevno.hr

Za dilanje droge dobio je pet godina zatvora, za udruživanje u zločinačku organizaciju dvije, za pranje novca tri i za dva sprečavanja dokazivanja po pola godine. Njegov brat Mirjan dobio je četiri godine zatvora.

Diler Jakša Cvitanović Cvik nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 8 godina i tri mjeseca zatvora za organiziranje skupine dilera na Korčuli. Na Županijskom sudu u Splitu za dilanje droge dobio je pet godina, za udruživanje u zločinačku organizaciju dvije, za pranje novca tri i za dva sprečavanja dokazivanja po pola godine zatvora. Njegov brat Mirjan dobio je četiri godine zatvora.

Optužnica, podignuta u studenome 2007., teretila je Jakšu Cvitanovića da je od početka 2003. do kraja 2006., na širem području Splita, Dubrovnika i Korčule, radi preprodaje heroina, a zbog pribavljanja velike materijalne dobiti, ustrojio zločinačku organizaciju u koju je uključio brata Mirjana (31), svoju tadašnju djevojku dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu i još 14 drugih okrivljenika koji su i konzumenti opojnih droga, a od droge su zaradili sedam milijuna kuna.

Cvitanovića i njegova brata Mirjana teretilo se da su heroin, koji su nabavljali iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pomiješan s punilima i prepakiran u paketiće od 20 do 100 grama, predavali pripadnicima organizacije. U raspačavanju koristili su se, s njezinim dopuštenjem, autima i motorom u vlasništvu Ane Birimiše.


Braća Cvitanović i Ana Birimiša terete se i zbog ‘pranja novca’, odnosno da su novac od preprodaje droge polagali na bankovne račune, ulagali u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupovali osobne automobile, plovila, motocikle i druge pokretnine te kupovali i gradili nekretnine. Tako su stekli novac u iznosu od najmanje 2.289.700,30 kuna, 50.605,29 eura i 5.321,41 dolara, stoji u optužnici USKOK-a.

Presudu je veći dio optuženika došao saslušati sa slobode, a Jakša Cvitanović i još trojica optuženih u Palaču pravde došli su iz pritvora na Bilicama.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.