fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

JADNIČAK JE SKONČAO NA CESTI, NALETJELA JE POLICAJKA IVANA! Na suđenju se traži velika odšteta: ‘Vozila sam otprilike 140 kilometara na sat’

Autor: I.G

Policajka Ivana u svibnju je službenim automobilom naletjela na jazavca na autocesti kod čvora Jastrebarsko. Zbog ovog incidenta MUP je tužio Hrvatske autoceste za nadoknadu štete nastale na automobilu, piše portal Danica.hr.

“Prometna nezgoda se dogodila negdje oko 2 sata u noći, a ja sam se vozila brzinom od otprilike 140 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, uobičajena za noć. Nakon prometne nezgode, na vozilu je oštećen prednji donji dio, odnosno kiler iz kojeg je iscurila voda”, rekla je policajka.

“Pustila sam gas čim sam uočila nešto na cesti, a pri tolikoj brzini nisam niti mogla naglo kočiti te je u trenutku udarca brzina bila znatno manja”, ispričala je na sudu.


No sud je u cijelosti odbio tužbu Ministarstva unutarnjih poslova. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku.

Naime, MUP je sudskim putem tražio 24.000 kuna za popravak oštećenog automobila plus još 2500 kuna za druge troškove.

Tijekom suđenja utvrđeno je kako su “na području autoceste gdje se dogodila nesreća bile postavljene zaštitne žičane ograde koje su tehnička sigurnosna konstrukcija sa svrhom zaštite prometa od divljači i drugih životinja te sprečavanja prijelaza vozila i pješaka sa okolnih putova na trasu autoceste”.

“Osim toga, nisu zabilježena nikakva oštećenja na zaštitnoj ogradi, niti prokopi ispod ograde, pa sud smatra kako je HAC poduzeo sve mjere zaštite koje je bio dužan poduzeti, stoga je pretrčavanje jazavca nenadan događaj na koji HAC u utvrđenim okolnostima nije mogao utjecati.

Također, ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da je jazavac životinja koja živi u podzemnoj jazbini i isto tako se kreće ispod zemlje. Dakle, MUP nije dokazao da je na strani HAC-a postojao propust u pogledu održavanja ceste”, zaključuje se u nepravomoćnoj presudi.

Sud je, dakle, u cijelosti odbio tužbu Ministarstva unutarnjih poslova, a presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku.
Autor:I.G
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.