Iz Australije stigli detektivi da rasvijetle ubojstvo Britt Lapthorne

Autor: dnevno.hr

Zbog brojnih propusta u istrazi tajna smrti Britt Lapthorne obilježena je kao jedna od najvećih bruka hrvatske policije.

Nezainteresiranost i nestručnost dubrovačke policije kriva je što do danas nisu otkriveni ubojice Britt Lapthorne, mlade Australke kojoj se svaki trag izgubio 18. listopada 2008. godine, zaključuju australski mediji na osnovu izvješća dubrovačke policije.

Brojni su propusti koje su djelatnici najjužnije hrvatske policijske uprave napravili u nekoliko prvih sati i dana od nestanka djevojke, piše Slobodna Dalmacija.


Prvo su odbili zaprimiti prijavu o nestanku koju je prijateljica nesretne djevojke pokušala podnijeti jutro nakon što je zatekla prazan Brittin krevet u hostelu u kojem su odsjele.

Novinari brži od policije

Nije pomoglo ni kada su nestanak potvrdili i vlasnici hostela, koji, u nedoumici, nisu znali što učiniti s osobnim predmetima nesretne djevojke, pa su putovnicu pokušali poštom poslati obitelji.

Potraga je pokrenuta tek kada je alarm podignut preko Facebooka, a priča dospjela u novine, no tada je, naravno, već bilo kasno. Svi zanimljivi svjedoci su otputovali iz Grada, a policija je više vremena utrošila kako bi demantirala priču o sumnjivom nestanku nego na samu potragu.

U završnom izvješću koje su obitelji nesretne djevojke uputili iz hrvatske policije u siječnju ove godine, kako prenose australski mediji, stoji kako je, nakon posljednjih deset obavljenih razgovora s osobama koje su bile u blizini Britt Lapthorne zadnjih dana njenog života, trag odveo do jedne osobe koju policija ne može povezati s nestankom.

Na kraju, policija je sve pokušala staviti “ad acta” tvrdnjom kako patolozi nisu na kasnije pronađenom tijelu pronašli tragove nasilja.

Naravno, u stanju u kojem je bilo tijelo, nikakvi se tragovi i nisu mogli pronaći, no jedno je bitno pitanje i tada ostalo zataškano, a postavili su ga australski patolozi.
Kako to da na pronađenom tijelu nedostaju šake i stopala? Logičan je odgovor bio da je tijelo bačeno u more s utezima vezanim za udove, a pronađeno je nakon što su opterećeni dijelovi, pod utjecajem mora, otpali, a tijelo isplivalo.

Tako je tajna smrti Britt Lapthorne do samog kraja obilježena kao jedna od najvećih bruka hrvatske policije. Na koncu, cijela se priča svela na dva moguća sumnjiva epiloga. Jedan je onaj na kojeg su u dramatičnom dokumentarcu, također olako odbačenom od strane policije kao “senzacionalistički”, ukazali australski novinari.

Priča o misterioznom plavom kombiju

Po tom dokumentarcu, još je nekoliko djevojaka bilo žrtvom gotovo pa otmice od strane policijskih inspektora tijekom noćnog provoda, i to na način da su pod izlikom legitimiranja skoro pa nasilno ugurane u automobil kakav se zaustavio pred klubom u kojem se zabavljala Britt Lapthorne, i to baš u vrijeme kada se ona, prema iskazima očevidaca, morala uputiti prema hostelu u kojem je odsjela.

Pri tom je bitno napomenuti da se danima prije nestanka Britt Lapthorne po dubrovačkim internet forumima “vukla” priča o misterioznom plavom kombiju u koji su tipovi s policijskim značkama pokušali uvući djevojke tijekom noćnih “patrola”.
Druga činjenica koja daje na autentičnosti australskom dokumentarcu bilo je to što su žrtve toliko detaljno opisale napadače da ih je policija sama prepoznala po fotorobotu prikazanom i dokumentarcu, i priznala da je riječ o njenim pripadnicima.

Drugi kraj na koncu cijele priče vodio je do mladog Amerikanca poljskog porijekla, koji se s Britt i njenim prijateljima intenzivno družio posljednje dane njenog života, a za vrijeme Brittina nestanka nije imao alibi – bar on nije bio poznat iz njegovih izjava medijima.

Kako je ispričao medijima, on se vratio u hostel u vrijeme u koje se i Britt trebala vratiti, a potom opet izašao kako bi jednu prijateljicu otpratio kući. U hostel se vratio oko sedam ujutro i odmah otputovao iz Durbovnika. Nije poznato da li je policiji rekao ime te prijateljice, očito lokalne djevojke, koju je pratio kući u vrijeme Brittina nestanka. Zbog svega toga, iz Australije su u Dubrovnik ovih dana stigla dva detektiva da pokušaju rasvijetliti ono što dubrovačka policija u godinu i pol dana nije uspjela.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.