Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Ispitan ubojica tinejdžerke iz Lošinja: Iznio je svoju obranu unatoč savjetu odvjetnika

Autor: Dnevno

Osumnjičeni za ubojstvo 16-godišnje djevojke u Malom Lošinju, 41-godišnji Branko Rafajac u subotu je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a potom je doveden kod sutkinje istrage riječkoga Županijskog suda Helene Randić, koja će odlučiti o njegovom zadržavanju u istražnom zatvoru.

Njegov odvjetnik Goran Crnković izjavio je novinarima da je osumnjičeni Rafajac u Županijskom državnom odvjetništvu iznosio obranu, unatoč odvjetnikovom savjetu da se brani šutnjom.

Druge detalje, rekao je riječki odvjetnik Crnković, ne želi iznositi zbog pijeteta prema malodobnoj žrtvi i njenoj obitelji, čak i kad bi mu to dopuštao zakon.

Odluku o zadržavanju u istražnom zatvoru osumnjičenoga za ubojstvo 16-godišnjakinje u Malom Lošinju sutkinja bi trebala donijeti popodne.

U međuvremenu se javio i DORH, koji je objavio neke nove detalje ubojstva.

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, ispitan uhićeni hrvatski državljanin (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona. (15. 2. 2020.)

Osnovano se sumnja da je 41-godišnji okrivljenik 14. veljače 2020. oko 6,25 sati u Malom Lošinju oštrim predmetom zadao 16-godišnjoj djevojci ubodnu ranu u lijevu gornju stranu prsišta uslijed koje je ona preminula na mjestu događaja.




Radi se o kaznenom djelu koje s obzirom na dob djeteta, sukladno Zakonu o sudovima za mladež spada u kaznenopravnu zaštitu djeteta, pa se, temeljem članka 115. stavka 7., u svezi članka 60. stavka 2. i 3. Zakona o sudovima za mladež, bez odobrenja nadležnog tijela ne može objaviti sadržaj i tijek postupka niti odluka donesena u predmetu.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog neometanog odvijanja postupka jer se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja djela osobito teške (članak 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. ZKP-a)”, priopćili su.

Zbog tragičnog događaja grad Mali Lošinj proglasio je subotu i nedjelju danima žalosti.




Dani žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Gradske uprave te javnim ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač grad Mali Lošinj. Na dane žalosti neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera na javnim mjestima.

Na zgradi škole zastave su na pola koplja, a unutra su od lampiona napravili srce u i sredinu položili crvene ruže.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.