fbpx
Ilustracija/Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKI POLITIČARI I ESTRADNJACI U RALJAMA DROGE! Neki od njih trenutno su saborski zastupnici

Autor: Iva Međugorac

Policijski podaci otkrivaju kako Hrvati iz godine u godinu sve više posežu za konzumacijom kokaina, a analizom otpadnih voda procijenjeno je kako se u Zagrebu na godišnjoj razini potroši oko 50 kilograma kokaina, međutim, pretpostavlja se kako su stvarne brojke osjetno veće. Da kokain šmrču svi od političara i novinara, do liječnika, odvjetnika, poduzetnika pa i zatvorenika i mladih željnih zabave navodi se i u knjizi Hrvatska u kokainskom ruletu smrti.

”Uzimaju ga mladi željni zabave i provoda, prostitutke koje orgijaju na jahtama, a već godinama linije bijelog vuku se u noćnim klubovima uz zvukove DJ Krmka: “Cijelo selo šmrče bijelo”. Jer, kokain već odavno nije droga samo za bankare, menadžere i poslovne ljude. Gram na malo prodaje se po cijeni od 500 do 700 kuna, a jedan gram te droge mogu konzumirati dvije-tri osobe”, stoji na početku knjige koju potpisuju novinari Vilim Cvok i Hajrudin Merdanović.

Da sigurno ima političara koji osim kokaina uzimaju i neka druge ilegalne supstance potvrdio je svojedobno doktor Ivan Ćelić, saborski zastupnik HDZ-a i psihijatar te pročelnik Zavoda za dualne poremećaje zagrebačke bolnice Vrapče. Nije tome bilo tako davno kada je hrvatska javnost svjedočila montiranim fotografijama bivšeg ministra poljoprivrede Tolušića koji u društvu prostitutke konzumira drogu. Tolušić je sve napise demantirao, no mediji su tada pisali kako se nije podvrgnuo testiranjima na droge, što je razumljivo, time bi dao na važnosti onima koji su ga nastojali opsturirati.

Kada je pak o drogama i hrvatskim političarima riječ, stječe se dojam kako je to tema koja se u javnom prostoru u našoj zemlji naprosto nenačinje, kao da to kod nas ne postoji. Tek su poneki predstavnici političke scene stidljivo priznali da su u jednom periodu života konzumirali marihuanu.

Da puši marihuanu među posljednjima je javnosti obznanio predsjednik HSS-a Krešo Beljak. ”Apsolutno, nije istina da stalno pušim, ili sam stalno pušio, ali mogu reći da su mi iskustva OK”, rekao je Beljak gostujući u Nedjeljom u 2, ističući da konzumira marihuanu isključivo kada je ona domaće proizvodnje.

Ujedno, Beljak je svojedobno u Saboru predlagao da se propiri popis djelatnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tako da se mogu baviti uzgojem marihuane zato da se opusti apatična atmosfera u koju su nas vladajući uveli.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, jedan je od rijetkih HDZ-ovaca koji su priznali da su zapalili džoint, ali dakako jednom i nikad više. ”Probao sam jednom marihuanu i satrala me. Bila je prejaka i ubila me. Bacilo me na paranoju, u strah, i bilo je to prvi i zadnji put da sam popušio džoint”, jedne je prigode obznanio župan.

I aktualni gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok nije se libio priznati da je koketirao s marihuanom, jednako kao i pokojni Račan koji je svojedobno priznao da je u mladosti pušio travu. “To je osobna stvar pojedinca, ne vidim čemu to posebno priznavati ili tajiti. Probao sam marihuanu u srednjoškolskim danima, ali mi već nakon dva dima nije odgovaralo”, objasnio je jedne prigode Čehok.
I Stipe Petrina, na osebujan je način izrekao ovo priznanje. ”Nisam probao marihuanu, ma dobro hajde, jesam”, ustvrdio je svojevremeno. Da je travu probao stvarno davno, poruka je koju je za lokalne medije iznio šibenski SDP-ovac Franko Vidović u vrijeme kada se natjecao za župana. Da droge na hrvatskoj društveno, političkoj sceni ima u izobilju jedne je prigode gostujući na chatu na Tportalu kazao popularni pjevač Tony Cetinski koji je rekao da ”svi šmrču kokain, a ne samo estrada”.

Oliver Dragojević priznao je da je kokain probao u Meksiku, dok je Halid Bešlić izjavljivao da kokain konzumiraju i starije garde glazbenika. O iskustvima s kokainom, rijetki su estradnjaci otvoreno govorili, a u skupinu rijetkih spadaju Massimo Savić te Marin Ivanović Stoka. Ozbiljnih problema prije nekoliko godina imao je Rajko Dujmić u čijem je autu policija pronašla 0,8 grama kokaina, što je pjevač negirao ističući da mu je droga podmetnuta. U te tvrdnje dio javnosti nije povjerovao, jer i sami Dujmić jedne je prigode rekao kako bi bio licemjer kada bi rekao da nikada nije kušao kokain, ujedno, priznao je i da nikada nije bio na igli zbog kukavičluka, međutim, konzumirao je neke vrste droge koje se piju ili ušmrkavaju. Ali smatrao je kako radi toga nije postao ovisnik. Nakon kazne od 3000 kuna te svjedočenja protiv jednoga zagrebačkog dilera, Dujmić nestaje iz javnosti.

Popularna radijska i televizijska voditeljica iz pakla droge se izvukla, ali o tome periodu svojega života vrlo je otvoreno govorila. Na vrhuncu karijere, bivša pjevačica konzumirala je ‘bijeli prah’, a zatim i heroin. Priča je eskalirala tako što je majka Jasna Ulaga-Burić pronašla nadrogiranu s tadašnjim dečkom Krešom Jengićem, te je nakon toga o kćerinoj teškoj ovisnosti i javno progovorila.

Paola je nakon odvikavanja, i napisanih narko memoara, danas majka i uspješna žena. Ante Gotovac jedan je od onih koji su se našli u kokainskoj aferi, a drogu je navodno sa sobom nosio i u Farmu Nove TV, u kojoj je sudjelovao kao natjecatelj, što je osobno demantirao.
Sin poznatog odvjetnika Željka Olujića, Fran Olujić u Zadru je uhićen nakon kupnje sedam grama kokaina od bivšeg zadarskog nogometaša Josipa Modrića, sina ondašnjeg poduzetnika Mladena Modrića. Po uhićenju, oba su mladića odvedena na kriminalističku obradu. Fran je danas uspješan odvjetnik, a priča o kokainu rijetko se kada spominje. Je li uopće potrebno reći da je jedan od onih koji su otvoreno progovarali o iskustvu s drogama i poznati glazbenik Goran Bare? On je svojevremeno uhićivan zbog posjedovanja deset Normabela te 0,7 grama kokaina. Bare je i prije toga uhićenja tvrdio kako je dva desetljeća ovisan o teškim drogama.

U medijima se svojedobno pisalo o snimljenom telefonskom razgovoru između manekenke Aleksandre Grdić koja naručuje kokain od narkodilera Edvina Marjanovića Majke. Snimku je navodno posjedovala policija, dok je s druge strane Grdić tvrdila kako s cijelom pričom nema baš nikakva doticaja. Inače, Istarski socijaldemokrati nekoć su predlagali Vladi da uvede obvezno testiranje na droge svih kandidata na izborima, ali i kontinuirano testiranje izabranih dužnosnika, međutim, ideja u Hrvatskoj nikada nije zaživjela.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.