fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hoće li preživjeti ‘Sokol Marić’? Evo što je odlučio Trgovački sud

Autor: Hina

Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim se zastupnici Sokol Marića d.o.o u predstečajnom postupku pozivaju da u roku od osam dana dostave izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve utvrđene i osporene tražbine ili će sud obustaviti predstečajni postupak.

Kako se navodi u sudskom zaključku, zastupnici Sokol Marića su krajem srpnja dostavili izmjenjeni plan restrukturiranja, no pregledom je utvrđeno kako taj plan ne obuhvaća sve utvrđene i osporene tražbine.

Sudska odluka objavljena u utorak uslijedila je nakon što je krajem srpnja bilo odgođeno ročište na kojem su vjerovnici Sokol Marića d.o.o. trebali glasovati o predloženom planu restrukturiranju te tvrtke od koje u predstečajnom postupku potražuju oko 180 milijuna kuna.


Odgađanje tog ročišta uslijedilo je nakon prethodnog zaključka kojim se za daljnjih 60 dana dopuštalo produljenje roka za završetak predstečajnog postupka nad Sokol Marić d.o.o čime je bio odobren  podnesak uprave te tvrtke u kojem je produljenje zatraženo jer je u došlo do nagodbe u slučaju Agrokor.

Kako se isticalo u obrazloženju zaključka, uvidom u prijedlog dosadašnjeg plana restrukturiranja Sokol Marića utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od 13. listopada prošle godine, prema Agrokoru kao svom dužniku ima  tražbinu od 142 milijuna kuna. Isticalo se i da ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašavalo i kako, s obzirom da još nije pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu definitivni postotak umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Zaključivalo se i kako je produljenje roka za završetak predstečajnog sporazuma svrsishodno za sklapanje predstečajnog sporazuma te da je produljenje roka u skladu sa Stečajnim zakonom jer je  zahtjev bio zaprimljen prije isteka 300 dana od dana otvaranja predstečajnog postupka.

Prema tablici utvrđenih tražbina, od Sokol Marića najviše potražuju banke – među njima Raiffeisen banka koja ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko, bivša Hypo banka, s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.

Hrvatska poštanska banka (HPB) potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna.

Utvrđivanje tražbina prema Sokol Mariću provedeno je nakon što je sredinom listopada prošle godine Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad Sokol Marić d..o.o, te su bili pozvani vjerovnici da prijave svoje tražbine od te tvrtke koja je prošle godine prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ”temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom”.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.