fbpx

Gradski činovnik, protupožarni inspektor i načelnik iz MUP-a optuženi zbog mita

Autor: Hina

Nakon uhićenja i pokretanja istrage u studenom 2014. Kovačevića su mediji opisivali kao bliskog suradnika zagrebačkog pročelnika Ivice Lovrića, koji je osumnjičen u više korupcijskih afera.

Uskok je nakon istrage podignuo optužnicu protiv Nenada Kovačevića, službenika u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zbog sumnje da je s dvojicom MUP-ovih stručnjaka za zaštitu od požara, Božom Ljubičićem i Davorom Jurićem, ali i još dvojicom osumnjičenika, tražio mito od vlasnika zgrade koju je grad trebao unajmiti za potrebe dječjeg vrtića.

Uskok sumnja da je tijekom pet godina, na koliko je trebao potpisati ugovor s Gradom, vlasnik zgrade trebao platiti više od 100.000 eura mita.

Nakon uhićenja i pokretanja istrage u studenom 2014. Kovačevića su mediji opisivali kao bliskog suradnika zagrebačkog pročelnika Ivice Lovrića, koji je osumnjičen u više korupcijskih afera.


Neslužbeno se doznaje da je upravo vlasnik zgrade cijeli slučaj prijavio Uskoku koji je osumnjičenike više mjeseci nadzirao i pratio, te ih nakon istrage optužio za primanje mita, trgovanje utjecajem te pomaganje u tom nedjelu.

Iz službenog priopćenja, u kojem se ne navode imena osumnjičenih već samo njihove funkcije, proizlazi da je Kovačević kao viši stručni suradnik za pripremu i obradu dokumentacije u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba tijekom 2013. i 2014. vlasniku zgrade ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora o petogodišnjem unajmljivanju zgrade za potrebe dječjeg vrtića, s time da će dogovorena cijena najma iznositi osam eura po četvornom metru, te još dva eura po četvornom metru pripadajućeg zemljišta.

Uvjet za to je navodno bio da euro po ‘kvadratu’ zemljišta, odnosno 1750 eura mjesečno, plaća njemu i “drugim zasada nepoznatim službenim osobama Grada Zagreba”.

Osim toga, vlasnik je za prvu godinu trajanja ugovora navodno trebao plati 20.000 eura unaprijed.

Uz gradske službenike, novac su od vlasnika zgrade pokušali izvući i prilikom izrade atesta i elaborata potrebnih za prenamjenu objekta.

Za izradu elaborata zaštite od požara angažirana je tvrtka jedinog osumnjičenika koji na početku istrage nije završio u Remetincu, a koji je nakon što je MUP-ov inspektor zaštite od požara Božo Ljubičić utvrdio nepravilnosti, od vlasnika zatražio tisuću eura kako bi iskoristio poznanstvo s Ljubičićem i načelnikom Inspektorata za zaštitu od požara MUP-a Davorom Jurićem, te na njih utjecao da se izmijeni zapisnik.
Nakon što je predmet dodijeljen drugom inspektoru, od vlasnika zgrade zatražio je još 2500 eura za izradu pozitivnog zapisnika i pribavljanje ostale dokumentacije, no on na to nije pristao dok ne dobije dogovorenu dokumentaciju, tako da je 1000 eura, prema Uskokovim tvrdnjama, osigurao trećeokrivljeni Marko Vučićević.

Kada je dobio novac, posrednik je navodno otišao u MUP-ov inspektorat te Ljubičiću i Juriću predao po 500 eura.

Nakon pribavljanja dokumentacije, Vukičević je 3. rujna 2014. u nadležnom Gradskom uredu preuzeo dozvolu o promjeni namjene i uporabi objekta i predao je posredniku koji se istog dana sastao s vlasnikom zgrade od kojega je dobio 2500 eura, od čega je 1000 navodno vratio Vučićeviću, a 1500 eura, po tvrdnjama Uskoka, zadržao za sebe.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.