Gradonačelnik Novog Vinodolskog oslobođen optužbi

Autor: hina

Siniša Širac, koji je sada zamjenik direktora razvoja u Hrvatskim vodama, također je oslobođen optužbe za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković (HDZ) je na Županijskom sudu u Rijeci oslobođen optužbe da je iskoristio položaj i ovlasti gradonačelnika te da je 2009. iz sredstava gradske uprave platio sedmodnevni boravak u hotelu tadašnjem zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda Siniši Šircu i njegovoj obitelji.

Siniša Širac, koji je sada zamjenik direktora razvoja u Hrvatskim vodama, također je oslobođen optužbe za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Sudac Saša Cvijetić naveo je u obrazloženju presude, kako iz dokaza proizlazi da je sastanak na koji je Širac bio pozvan, predložio čelnik lokalnog komunalnog društva, te kako ne postoje dokazi da je Širac tražio od Butkovića plaćanje smještaja za njegovu obitelj.

Sudac je također rekao kako nema dokaza da je Butković znao da će Širac doći s obitelji, te kako nema dokaza namjere da bi Butković pogodovao Šircu.

Butković je nakon objave oslobađajuće presude izjavio da je zadovoljan te da je od početka postupka tvrdio kako nije kriv i da nije imao saznanja o smještaju obitelji Siniše Širca.

Naglasio je da je ”ovo kraj prvog poluvremena”, da je moguća žalba te da se vraća svojim svakodnevnim obvezama.

Siniša Širac izjavio je kako nije dobio račun, pa da ga nije mogao ni platiti, da je za sumu saznao kada je počela istraga, te da ju je, po savjetu odvjetnika, uplatio Gradu Novom Vinodolskom kada je pokrenut postupak.




Ja sam svoj odmor u cijelosti platio, što nikada nije bilo sporno, rekao je Širac.

Dodao je kako je „dolaskom u hotel bio ostavio slip svoje kartice, ali ga kolege nisu poslale”.

Suđenje protiv Butkovića i Širca počelo je u veljači na Županijskom sudu u Rijeci.




Uskok, iz kojega su danas najavili žalbu na presudu, Butkovića je teretio da je protuzakonito, iz sredstava Grada Novog Vinodolskog, platio račun od 33.972 kune za sedmodnevni boravak Širca i njegove obitelji, a Širca za poticanje na pogodovanje.

Širac je sa suprugom i djecom u Hotelu Novi Spa & Resorts boravio od 5. do 13. kolovoza 2009., a račun od 29. listopada plaćen je u studenom iste godine.

Butković se tijekom suđenja isticao da Širca ranije nije poznavao te da, da je znao da je Širac poveo i obitelj, račun na teret gradske uprave ne bi bio plaćen.

Navodio je da je Širca pozvao na Ružicu Vinodola, a potom i za Dan domovinske zahvalnosti, kako bi razgovarali o projektima na području grada te da je odluka o tome donesena na gradonačelnikovu kolegiju, na prijedllog čelnog čovjeka gradskog komunalnog društva.

Butković je na suđenju opovrgavao navode člana Uprave Hotela Novi Spa & Resort Gordana Širole, koji je svjedočio da ga je u početku kolovoza 2009. nazvao Oleg Butković ili njegov otac Srećko, upitavši ga ima li slobodnih apartmana radi rezervacije te da mu je spomenuto ime Siniše Širca.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Butković je iznoseći obranu odbacio mogućnost da su on ili njegov otac zvali Širolu radi smještaja gostiju. Isticao je kako su njegovi odnosi sa Širolom već ranije bili narušeni zbog neslaganja u vezi s detaljnim urbanističkim planom i dugovima prema gradskoj upravi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.