fbpx

Gomila optužbi u završnoj riječi na suđenju ‘Cvikovoj skupini’

Autor: hina

Cvik i još 15 osoba optuženi su za preprodaju heroina, a tako su, po USKOK-ovoj procjeni, od 2003. do 2006. nezakonito stekli sedam milijuna kuna.

Na Županijskome sudu u Splitu, nakon dvosatnog iznošenja završnih riječi optužbe na suđenju optuženima za raspačavanje droge, zastupnica USKOK-a Natalija Petković zatražila je za provooptužnoga Jakšu Cvitanovića Cvika zatvorsku kaznu koja ne bi trebala biti ispod minimuma od pet godina.

Na kraju završnoga govora tužiteljica je istaknula kako tijekom sudskog postupka nije bilo nikakvih olakotnih okolnosti, pogotovo za prvooptuženoga. Kako je rekla predstavnica optužbe Petković, suđenje Cviku i ostalima najbolji je primjer kako su obranu u tom predmetu obilježili nevjerojatni primjeri prekoračivanja granice zakonom dopuštenog načina obrane.

“Tijekom suđenja su se podnosile kaznene prijave, prozivalo se dužnosnike USKOK-a, državnog odvjetništva, tražila su se njihova izuzeća u biranim trenucima pred ispitivanje pojedinih okrivljenika i točno određenih svjedoka, isticale su se političke konotacije, u tišini izvan sudskih dvorana utjecalo se na svjedoke, prijetilo se, davao se novac, nudila se besplatna obrana”, istaknula je u završnoj riječi USKOK-ova tužiteljica.


Optuženike ne terete samo iskazi svjedoka, nego i telekomunikacijsko vještačenje, ispisi telefonskih razgovora i oduzeta droga, dodala je Natalija Petković.

Izricanje kazni 24. svibnja

Jakšu Cvitanovića Cvika danas je završnim riječima branio splitski odvjetnik Jadran Franceshi, koji je rekao kako svjedoci nisu vjerodostojni, pogotovo oni koji terete Cvika.

“Prigovor posebno imam na iskaz svjedokinje Želite Tomić, ali i na svjedočenje velolučkoga konobara Ivana Marinovića”, rekao je odvjetnik Jadran Franceshi.

Za petak i sljedeći ponedjeljak najavljena je završna obrana odvjetnika ostalih optuženika, njih 15, nakon čega bi trebale biti izrečene kazne.

Cvikovoj skupini sudi se za preprodaju droge na području Korčule, Dubrovačko-neretvanske županije i Splita. Cvik i još 15 osoba optuženi su za preprodaju heroina, a tako su, po USKOK-ovoj procjeni, od 2003. do 2006. nezakonito stekli sedam milijuna kuna.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.