Filip Zavadlav prvi put iznosi obranu: Odvjetnik otkrio hoće li priznati zločin, a zna se i što mu je nađeno u krvi

Autor: Dnevno

Prvi put od trostrukog ubojstva u splitskom Varošu početkom siječnja Filip Zavadlav (25) danas u 9.30 sati iznosi svoju obranu. Ročište se održava na dvije lokacije: u Bolnici za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu i na Županijskom državnom odvjetništvu u Gundulićevoj ulici u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Filip Zavadlav će u prisutnosti svog odvjetnika Branka Šerića dati obranu videovezom iz Zagreba dok će ga iz Splita ispitivati tužitelj Žarko Štrbac.

”Jedino što vam za sada mogu kazati je da moj klijent neće priznati. Upravo idem k njemu te ću kada ga vidim znati u kakvom je stanju. Ako kaže i samo dvije rečenice smatra se da je iznio obranu tj. da se ne brani šutnjom”, kazao nam je odvjetnik.

Njegov klijent se i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici, iako su vještaci utvrdili da nije psihički bolestan tj. nije neubrojiv. Pitali smo odvjetnika zašto nije premješten u neki od zatvora gdje inače istražni zatvor provode osobe koje nisu bolesne.

”Znam da on prima određenu terapiju, ali ne znam koja mu je točno dijagnoza, nisam je još dobio ”, izjavio je odvjetnik Šerić.

Tužiteljstvo sumnjiči Filipa Zavadlava za trostruko ubojstvo iz bezobzirne osvete: Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Jurice Torlaka (37. Ubojica je te krvave subote oko 15.30 sati na Šperunu iz torbe koju je odložio na kamenu klupu izvadio AK-47 i iz blizine ispalio rafal u Marina Bobana koji je vozio Yamahu XT.

Meci su ga pogodili u prsa i nanijeli mu ozljede od kojih je na mjestu preminuo. Iza njega je na motociklu bio Jurica Torlak kojeg hici ranjavaju. Pao je s motorom, uspio se dignuti i otrčati prema Senjskoj ulici. Uspio je preživjeti do dolaska u bolnicu. U Radmilovićevoj ulici je s leđa s dva metka pogođen Marin Ožić Paić na motociklu Suzuki Burgman. Na mjestu zločina nađeno je 36 čahura.

Tužiteljstvo smatra kako ih je Filip Zavadlav ubio jer su sustavno maltretirali njega i brata mu ovisnika o heroinu zbog dugova za drogu. U slučaju osude za kvalificirani oblik kaznenog djela može dobiti do 50 godina zatvora. Do danas Filip nije iznosio obranu te nije govorio ni o navodnim iznudama, a njegov brat je iskoristio zakonsku mogućnost da kao član obitelji ne mora svjedočiti.

Psihijatri iz Vrapča tu ga vještačili tijekom istrage i utvrdili kako se ne radi o duševno bolesnoj osobi te da prilikom počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv. Da su zaključili da je psihički bolestan to bi značilo da nije u stanju shvatiti svoje postupke te bi mu se sudilo po posebnom zakonu.

Međutim, utvrdili su da je bio bitno smanjeno ubrojiv što je pravni opis stanja u kojem su počiniteljeva sposobnosti shvaćanja značenja postupaka i vladanja svojom voljom u znatnoj mjeri smanjene, ali ne potpada pod poseban zakon. Na njegovo stanje su između ostalog utjecali lijekovi od kojih su oba za smirenje i liječenje nesanice, a koji su mu nađeni u krvi: Cerson i Normabel, piše Slobodna Dalmacija.

NACIJA SLAVI: Za građane, Filip Zavadlav (25) je heroj! Pročitajte ove komentare i sve će vam biti jasno

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.