Pixsell

Ekskluzivno: Zbog primanja mita istražuje se 17 profesora s Prometa

Autor: Mladen Prenc

Portal dnevno.hr došao je u posjed istražne dokumentacije protiv 25 osoba osumnjičenih za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti.

Sudeći prema razmjerima korupcije koja se poput vulkanske prašine proširila Fakultetom prometnih znanosti, teško je više prosuditi tko je uopće taj fakultet završio na temelju znanja. S obzirom na kupoprodajnu strukturu koja se razvila među profesorima, studentima i posrednicima bit će gotovo nemoguće to i dokučiti.

Najveća USKOK-ova antikorupcijska akcija Indeks, nakon sudskih presuda u odvojenim slučajevima Indeks 1, 2 i 3, nastavlja se i dalje.

Portal dnevno.hr došao je u posjed istražne dokumentacije protiv 25 osoba osumnjičenih za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti.

Sve počinje u Križevcima i Koprivnici

Krajem veljače ove godine započela je istraga koju je naložio Županijski sud u Zagrebu, a na rješenju za njeno provođenje našla su se imena čak 17 profesora Prometnog fakluteta. Svi su redom osumnjičeni da su primili novac u zamjenu za ocjene iz raznih predmeta.

Krešimir Somek

Indeks 4, kako su ga već nazvali istražitelji i branitelji osumnjičenika u ovom istražnom postupku, najozbiljniji je primjer sveučilišne korupcije dosad.

Međutim, istražitelji USKOK-a na dobro uhodanu korupcijsku shemu nabasali su, moglo bi se reći, gotovo slučajno. Naime, čitava priča započela je u Korpivničko-križevačkoj županiji gdje je policija, provodeći operativne akcije Stop i Petlja, uhvatila skupinu studenata koja je sređivala prolaske na vozačkim ispitima. Istražitelji su bili dovoljno uvjerljivi pa su studenti brzo priznali da su kupovali i sređivali ispite i na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

Za 2.500 eura kupio 19 ocjena

Trinaestoosumnjičeni Ivan Kulko (43) – izvanredni student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu a po zanimanju instruktor vožnje u Križevcima – preko posrednika je, prema navodima iz istrage, za 2500 eura sredio upis ocjena iz 19 predmeta, iako nije izašao niti na jedan ispit. Prolazne ocjene koje su varirale od dovoljan do vrlo dobar dobio je od 14 osumnjičenih profesora.

Kulko je do prošlogodišnje policijske akcije bio zaposlen u križevačkoj autoškoli Formula, a polaznici autoškole opisali su ga kao


Antun Sertić, Damir Božičević, Nikola Đaković, Teodor Perić, Ladislav Horvat, Čedomir Ivaković, Dražen Kovačević, Jerko Radoš, Nada Štrumberger, Katja Bošković-Gazdović, Jasna Jurum-Kipke, Senka Pašagić, Husein Pašagić, Dražen Toplonik Katica Miloš, Krešimir Somek i Marijan Šafran.

Osumnjičeni profesori FPZ-a u Indeksu 4.

vrlo popustljivog i pravednog instruktora. Očito je omiljeni instruktor htio lakšim putem doći do diplome nekad cijenjenog a danas osramoćenog fakulteta.

Policijski istražitelji zabilježili su kako je funkcionirao koruptivni sklop.

Dakle, u razdoblju od polovice 2007. godine do 18. rujna 2008. godine Ivan Kulko obratio se umirovljeniku Bori Nikiću, a ovaj mu je obećao srediti ispite kod profesora Prometnog fakulteta. Nikić je potom sklopio dogovor s elektrotehničarom Antom Bilušićem koji je bio zaposlen na fakultetu, te je Bilušić od Kulke preuzeo njegov indeks i 500 eura. Naknadno je preko Nikića uzeo još 2.000 eura, jer je naime tolika bila novčana nagrada koju su tražili profesori FPZ-a, koji su ujedno bili i ispitivači na Tehničkom veleučilištu.

Tako su u gorespomenutom razdoblju profesori Antun Sertić, Damir Božičević, Nikola Đaković, Teodor Perić, Ladislav Horvat, Čedomir Ivaković, Dražen Kovačević, Jerko Radoš, Nada Štrumberger, Katja Bošković-Gazdović, Jasna Jurum-Kipke, Senka Pašagić, Husein Pašagić i Dražen Toplonik, pristali na nagodbu i Ivanu Kulki upisali ocjene iz 19 predmeta.

Navedeni profesori počinili su time kaznena djela primanja mita i zlouporabe položaja, dok će Ivan Kulko, Ante Bilušić i Boro Nikić na sudu odgovarati zbog kaznenog djela davanja mita.

Križevačkoj policiji izjadao se i kolega Ivana Kulka s Tehničkog veleučilišta i križevačke autoškole, Željko Skalički.

On im je, naime, ispričao kako je u prvoj polovici 2008. godine preko Marijana Kepe i studenta Ivana Pašalića, protiv kojeg se već vodi postupak u slučaju Indeks 2, po dobro poznatom scenariju ishodio upisivanje ocjena iz tri predmeta. Takvu uslugu platio je profesorima Krešimiru Someku i Marijanu Šafranu 1.500 eura.

Ocjene za suprugu sredio besplatno

Konačnu spregu između između kupovanja vozačkih ispita i različitih zanimanja u korivničko-križevačkoj županiji i korupcije na Prometnom fakultetu u Zagrebu potvrđuje i slučaj supružnika Karlovčan.

Policija privodi osumnjičenike

Dražen Karlovčan, kojeg je policija uhitila u akciji ‘Stop’ pod sumnjom da je kao ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta ‘Đurđevac’ u Koprivnici i vlasnik tamošnje autoškole Volan, počinio kaznena djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, otkrio je kako je svojoj supruzi osigurao ‘dobar posao’ u indeksu Tehničkog veleučilišta kojeg je pohađala.

No, Dražen Karlovčan pokazao je također da nije uvijek sve u novcu, jer je profesore Ladislava Horvata, Jasnu Jurum Kipke, Jerka Radoša, Damira Božičevića, Katicu Miloš, Teodora Perića i Čedomira Ivakovića nagovorio da supruzi bez novčane nagrade upišu ocjene iz čak sedam predmeta.

Istraga na Županijskom sudu u punom je zamahu. Trebaju se saslušati svjedoci Maja Ferina i Slobodan Kaštela, a provest će se i pretraga mobitela i osobnih računala oduzetih od osumnjičenika. Prema informacijama koje smo dobili od izvora bliskog istrazi, većina osumnjičenih za spomenuta kaznena djela odgovarat će na sudu, odnosno ubrzo se protiv njih očekuje i podizanje optužnice. U istražnom postupku zasad se, prema povjerljivim izvorima, jedino uspio nagoditi prvooptuženi profesor Krešimir Somek, koji je već uvjetno osuđen u slučaju Indeks 2.

ISTRAŽNI ZAHTJEV I OBRAZLOŽENJE ŽUPANIJSKOG SUDA POGLEDAJTE U DOKUMENTIMA UZ ČLANAK

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.