DORH tvrdi: Brkićevi kontakti s osumnjičenima za Grubore nisu kazneno djelo!

Autor: hina

Svjedočeći na današnjem suđenju za ratni zločin u Gruborima, Brkić je među ostalim kazao kako je vezano za taj slučaj tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke, no tvrdi da je sve radio u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladnom Bajićem.

Iz Državnog odvjetništva potvrdili su u ponedjeljak navečer da je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije, u dogovoru s DORH-om tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke za zločin u Gruborima, te istaknuli da ni tada niti danas u tome ne vide obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne. Svjedočeći na današnjem suđenju za ratni zločin u Gruborima, Brkić je među ostalim kazao kako je vezano za taj slučaj tijekom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke, no tvrdi da je sve radio u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladnom Bajićem.

DORH na svojim internetskim stranicama navodi kako je, vezano uz to teško kazneno djelo, prije i tijekom kriminalističkog istraživanja održano više koordinacijskih sastanaka između Ravnateljstva policije i DORH-a, na kojima su dogovarane smjernice kriminalističkog istraživanja.

Ističe kako je upravo Brkić, sukladno ovlastima zamjenika glavnog ravnatelja policije, koordinirao policijske aktivnosti kroz kriminalističku taktiku i metodike, posebno vodeći računa da je ranije i sam bio pripadnik specijalne jedinice policije MUP-a, čiji su pripadnici većina svjedoka i osumnjičenici u ovom predmetu te da je inače s njima razgovarao i komunicirao.

“Uostalom, i danas na glavnoj raspravi pred Županijskim sudom u Zagrebu, je izjavio da je tijekom kriminalističkog istraživanja nastavio komunicirati kao i ranije, što se ukazuje razumnim s obzirom na primijenjene metodike i taktiku kriminalističkog istraživanja. Stoga, ni tada niti danas, Državno odvjetništvo u takvom postupanju nije našlo obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne”, tvrde u DORH-u.

Napominju da je u odnosu na kazneni postupak u slučaju Grubori Ravnateljstvo policije u koordinaciji sa šibenskim Županijskim državnim odvjetništvom i DORH-ovim Odjelom za ratne zločine, tijekom 2009. provelo kriminalističko istraživanje. Ono je, dodaju, rezultiralo podnošenjem kaznene prijave protiv više osoba zbog sumnje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

 




 

 




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.