fbpx
Foto: MUP

DOLIJALA BANDA KOJA JE RAZNOSILA BANKOMATE! Koristili su vojni eksploziv, ali i nepovoljne vremenske uvjete, policija razotkrila pet različitih skupina počinitelja!

Autor: L.B.

Primorsko-goranska policija održala je u srijedu konferenciju za medije u kojoj su prezentirali rezultate opsežnog kriminalističkog istraživanja, kojim su obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana u dobi od 39, 37, 44, 56, 53 i 28 godina.

Naime, navedeni osumnjičenici kazneno su prijavljeni za počinjenje ukupno osam kaznenih djela teških krađa i osam kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Nositelji ovog opsežnog i višemjesečnog kriminalističkog istraživanja bili su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Policijskih uprava zagrebačke i karlovačke te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

‘Počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike’

Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar i voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić.

Uvodno, načelnik Dizdar podsjetio je na slična kriminalistička istraživanja napada na novčarske ustanove provedena u protekle dvije i pol godine, naglasivši da posebno zadovoljstvo čini to što je riječ o pet različitih skupina počinitelja.

Foto: MUP

Također, kazao je da opasnost koja prijeti je sam način počinjenja ove vrste kaznenih djela, ne samo za imovinu već i za živote počinitelja, a kasnije i policijskih službenika koji postupaju u ovim događajima.

Osim toga, uznemiruje se javnost budući da se kaznena djela u pravilu događaju u gluho doba noći, a uz to je uočeno da počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike, primjerice kišu koja je tipična za ovo područje.

Ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 2.647.855 kuna

Načelnik je istaknuo kako uz djelatnike kriminalističke policije u ovakvim istraživanjima sudjeluju i djelatnici drugih rodova policije.
“Počinjenjem kaznenih djela nastala je ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 2.647.855 kuna, od čega 1.799.300 kuna u novcu. Oštećene su četiri novčarske ustanove, a šteta je nastala i na objektima u sklopu kojih su se nalazili bankomati”, rekla je Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta ove Policijske uprave.

Nadalje, navela je kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su osumnjičeni pripremajući počinjenje kaznenih djela neovlašteno nabavljali razne vrste vojnog eksploziva, elektrodetonatorske kapisle, elektrovodiče, električne izvore napajanja te izradili alat tzv. lopata s kojim su umetali eksploziv u kućište bankomata, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem.

Na ovaj način su na području Policijske uprave primorsko-goranske provalili u bankomate na području Skrada, Bribira, Omišlja i Crikvenice, dok su na području Policijske uprave istarske provalili u bankomate u mjestima općina Buje i Svetvinčenat te na području Policijske uprave ličko-senjske u mjestu Brinje.

Foto: MUP

Jedan osumnjičenik nedostupan, kriminalističko istraživanje se nastavlja

Za kaznena djela počinjena u navedenim mjestima prvoosumnjičeni je 39-godišnji hrvatski državljanin te još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine.
Ostala trojica osumnjičenika, starosti 56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu u lipnju ove godine, čemu je također prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namijenjenih izvršenju kaznenog djela.

Tijekom utorka obavljene su pretrage domova i drugih prostora te vozila osumnjičenika na području Primorsko-goranske, Karlovačke i zagrebačke županije.

Foto: MUP

Pronađeno je i oduzeto više predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela: novac, elektrovodiči, elektrodetonatorske kapisle, mobiteli, uređaji za omatanje signala i drugo.

Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, a pritvorskom nadzorniku predana su petorica osumnjičenika, dok je jedan osumnjičenik nedostupan.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.