Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Ilustracija

DIJETE ZAVRŠILO U BOLNICI, OTROVALO SE PLINOM: Ovo je već drugi slučaj u posljednjih tjedan dana

Autor: Dnevno

Zbog trovanja plinom u obiteljskoj kući na području Valpova u bolnici je završilo dijete (14), javlja PU Osječko-baranjska.

Dnevnik doznaje da je dijete srećom u stabilnom stanju, a policija upozorava da je ovo u posljednjih tjedan dana već drugi slučaj na tom području. Prije tjedan dana otrovao se sedamnaestogodišnjak te pao u komu. Dnevnik piše da mu se stanje popravilo te se sada se oporavlja.

Očevidom obavljenim uz zaposlenike HEP-a i dimnjačara utvrđeno je da je do trovanja djeteta došlo uslijed rada atmosferskog plinskog bojlera za centralno grijanje i povećanja koncentracije ugljičnog monoksida koji se nalazi u kupaonici.

Djetetu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a slijedi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija upozorava sve građane da poduzmu mjere opreza:

-Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,

-Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odlaganja, redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.




Posebno skreću pozornost na sljedeće činjenicu da su današnje moderne nape su velikog kapaciteta protoka zraka (do 700 kubičnih metara u minuti). Ukoliko se trošila za grijanje na kruta ili plinovita goriva nalaze unutar stambenog prostora postoji mogućnost uslijed brze izmjene zraka unutar prostorije zbog rada nape povrat plinova u prostoriju a koji nastaju izgaranjem goriva u trošilu. Stoga preporučuju za vrijeme rada nape držati otvoren prozor.

U policiji skreću pozornost i na potrebu provjere dimnjaka, posebno kontrolu je li izveden građevinski ispravno. Ističu i da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne smije biti zapaljivog materijala.

 




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.