fbpx
Screenshot/Twitter/Ilustracija

DEVETOGODIŠNJI DJEČAK PREMINUO ZBOG NEMARA LIJEČNIKA? Oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Autor: dnevno.hr

Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je Metković i dolinu Neretve, ali i otvorila i goruće pitanje, je li zakazao zdravstveni sustav.

Neslužbeno se doznajeda je dječak bio bolestan od prošlog četvrtka, loše se osjećao, roditelji su ga vodili najprije kod njegove pedijatrice na pregled, koja je obradila dječaka i nije uočila ništa alarmantno. Kako mu nije bivalo bolje, roditelji su ga tijekom vikenda vodili na hitnu pomoć gdje im je preporučeno da ga hidriraju tekućinom i snižavaju temperaturu. Mališan je bivao sve slabiji da bi ga roditelji u ponedjeljak ponovno vodili u pedijatrice.

Druga pedijatrica koja ga je pregledala vrlo brzo je utvrdila da je dječak u lošem stanju i da se radi o životno ugroženom pacijentu. Zatim je alarmirala hitnu pomoć te je u ponedjeljak oko 10 sati ujutro pozvan helikopter i dječak je upućen u KBC Split na liječenje. Ali nažalost nije mu bilo spasa.


“Dijete je umrlo od streptokokne sepse i tu medicina ništa nije mogla učiniti. Hitna medicinska pomoć u Metkoviću je napravila sve u okvirima medicinske struke. Da je bilo ikakve sumnje dijete bi bilo upućeno u bolnicu. Kod sepse je uvijek loša prognoza i neizvjestan ishod” kazala je doktorica Marijana Matić, voditeljica hitne pomoći u Metkoviću nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića za Slobodnu Dalmaciju.

“Poklopile su se neke stvari kod dječaka koje su očito ubrzale tijek bolesti. Svako dijete i odrastao čovjek može dobiti streptokoknu upalu grla ,ali rijetki od nje umiru” komentirali su drugi liječnici.

Nakon čitavog slučaja oglasilo se i Ministarstvo zdravstva čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati. Ministarstvo zdravstva je neposredno po saznanju za događanja, zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima. Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju.

Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima. 
Još jednom izražavamo iskrenu sućut roditeljima i cijeloj obitelji povodom smrti djeteta. O nalazu inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, izvijestit će hrvatsku javnost.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.