DETALJI MASOVNE TUČNJAVE: ‘Vidim da ste svi nabrijani, da vas sada pustim, tko zna što bi bilo do jutra’

Autor: Hina/T. P.

"Zar vam nisu bili dosta oni raniji sukobi u kojima su neki teško stradali, pa i smrtno, a zbog čega neki sjede u zatvoru i sjedit će još dugo. Razmislite! Ako se djeca potuku vi ih izmirite, a ne ovako", rekla je Skale.

Zbog tučnjave 16 osoba s ozljeđivanjem, njih sedmero, u srijedu popodne u Oštarijama, na Prekršajnom je sudu u Karlovcu kasno navečer šest muškaraca iz obiju sukobljenih obitelji dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od osam dana, dvije su žene i jedan muškarac kažnjeni novčano (772 kune), šest je osoba oslobođeno zbog nedostatka dokaza, dok će se preostalom, šesnaestom osumnjičeniku, koji nije pristupio sudu zbog hospitalizacije, suditi naknadno.

Za vrijeme trajanja postupka, od jutarnjih do kasnonoćnih sati, ispred zgrade suda bili su okupljeni rođaci sukobljenih obitelj i to romske obitelji Udorović i hrvatske obitelji Cindrić, te su obje strane novinarskoj ekipi Hine govorili o ranijim sukobima s teškim ranjavanjima i ubojstvima, zbog kojih su neki Romi sada na izdržavanju dugotrajnih kazni zatvora, te su izražavali bojazan da “ni ovo jučer još nije završeno”, otvoreno govoreći o “mogućim osvetama”.

Nakon provedene glavne rasprave sa suočavanjem članova dviju sukobljenih obitelji prekršajna sutkinja Ljiljana Skale je javno objavila presudu i rekla svim sudionicima da se “nada da će ih zatvorska kazna ohladiti te da će uvidjeti da ovo nije Divlji zapad i da se ne mogu nekažnjeno obračunavati šakama, letvama i sjekirama zbog neriješenih nesuglasica”. Ustvrdila je potom da je povod dogovorenoj tučnjavi 19. kolovoza bio sukob od 14. kolovoza, kada su se potukli prvookrovljeni Damir Udorović i njegov maloljetni brat s drugookrivljenikom Daliborom Cindrićem, dakle dva Udorovića i jedan Cindrić.

Nakon toga su se počele dizati tenzije u oba tabora, da bi se jučer u 14.30 u Oštarijama našli na dogovorenoj tučnjavi, jedni rođaci protiv drugih rođaka, što je plemenska borba, a u civiliziranom svijetu nije prihvatljivo da se tako klanovski obračunavate, pa je nekima od vas potrebna zatvorska kazna da se ohladite i potom izmirite, rekla je sutkinja Skale.

Direktni sudionici događaja dobili su zatvorsku kaznu od, kako je rekla sutkinja, samo osam dana, iako su mogli zbog tog remećenja javnog reda i mira biti kažnjeni do trideset dana, i to “samo zbog činjenice što nitko nije teže ozlijeđen, a tome je tako samo zato što ste imali ludu sreću, jer su ozljede zadobivene drvenim i metalnim šipkama i posebno sjekirom, mogle biti i smrtonosne”.

Zar vam nisu bili dosta oni raniji sukobi u kojima su neki teško stradali, pa i smrtno, a zbog čega neki sjede u zatvoru i sjedit će još dugo. Razmislite! Ako se djeca potuku vi ih izmirite, a ne ovako, rekla je Skale.

Osim kazni sutkinja je donijela i zabranu međusobnog približavanja članova dviju obitelji na manje od 50 metara, te je rekla: “Cindrići držite se dalje od Udorovića, Udorovići držite se dalje od Cindrića”.




Na primjedbu da je to nemoguće, rekla je “nađite načina”, te je pojasnila da je mjera na snazi “do pravomoćnosti presude”. Tada se dogodilo nešto neobično, svi su se potpisom odrekli žalbi i šestero od njih otišli izravno iz sudnice na izdržavanje kazne zatvora. Naime, sutkinja je rekla da će, čak i ako se budu žalili, ona naći načina da ih se ne pusti.

Samo tako ćemo izbjeći krvoproliće, jer vidim da ste svi nabrijani. Da vas sada pustim tko zna što bi bilo do jutra, a kazna od osam dana trebala bi vam biti dosta da razmislite je li baš potrebno zbog svake dječje tučnjave organizirati dva plemena, tako da se međusobno pobiju.

Udorovići su predlagali da se odmah u sudnici rukuju i izmire, pa da se ne ide u zatvor, ali je sutkinja rekla da se tučnjava sjekirama i palicama mora sankcionirati, jer to nije obično remećenje javnog reda i mira i da se to ne radi nekažnjeno u civiliziranom društvu, pa ni u Hrvatskoj.




Iako je dozvola fotografiranja javne objave presude uobičajena sutkinja se u konkretnom slučaju odlučila na zabranu zbog opasnosti od daljnjeg dizanja tenzija u ionako napetoj atmosferi provođenja prekršajnog ovog postupka u kojem je većina sudionika imala vidljive ozljede, šančeve ovratnike i povoje na rukama, nogama i glavama.

Autor:Hina/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.