Grgo Jelavic/PIXSELL

CRNA STATISTIKA: Kriminal u vrijeme pandemije ne jenjava, porastao broj obiteljskog nasilja dok su ostala djela u padu, jedna branša opire se svemu tome!

Autor: M.V.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je svoje statističko izvješće o kriminalu u prošloj godini pa napomenulo kako se isto odvijalo u kontekstu pandemije koronavirusa. U svakom slučaju, kaznenih djela nije manjkalo. Govore tako kako je prošle godine prijavljeno 53.082 kaznenih djela, a s 1306 djela na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska je i dalje sigurna zemlja.

Ističu kako je sama brojka uz to, za 5,2 posto manja nego 2019. godine. Nastavno na dobru statistiku, čini se kako svoju zadaću ozbiljno shvaća PU zagrebačka, oni su naime razriješili 71,2 posto prijavljenih kaznenih djela, što je najviša razina otkrivalačke djelatnosti u proteklih deset godina.

Što se tiče samih zločina, najviše su se prijavljivale krađe i teške krađe, prijetnje, zloporabe djetetovih prava, krivotvorenja isprava, nasilja u obitelji i prevara, a zabilježeno je i 36 ubojstava. Njihov broj nešto je porastao u posljednjih nekoliko godina, ali ta je brojka i dalje dovoljno niska da se i prošla godina svrsta u tri uzastopne godine s najmanje evidentiranih ubojstava.

Ubojstva

Najviše ubojstava prošle godine zabilježeno je na zagrebačkom području, a ovoj policiji ostalo je i jedno neriješeno ubojstvo, ono 29-godišnjeg Mladena Komuškića. Za počiniteljem traga i riječka policija koja nastoji otkriti tko je na području Gornjeg Jelenja pokušao zapaliti tijelo prethodno zadavljenog 24-godišnjeg Francuza Eliota Charleta.

Nadalje, u padu je imovinski kriminalitet, teške krađe i provale, ali i krađa automobila te razbojstava. U prošloj godini manje je i kaznenih djela maloljetnika, a manje je i međuvršnjačkog nasilja. Ipak, po tom pitanju, porastao je broj nasilja u obitelji, za gotovo 40 posto, prijavljeno je naime 1578 slučajeva.

Porast kriminala i silovanja

Policija je prijavila više kaznenih djela organiziranog kriminala, no za trećinu je manje korupcijskih kaznenih djela.

S druge strane, porastao je broj i prijavljenih slučajeva silovanja, ali policija govori kako je riječ o promjeni zakonske prakse koja je ove godine postala nešto šira. Dodano je naime kazneno djelo silovanja u koje sada spada i silovanje i spolni odnos bez pristanka.




U konačnici, dilanje droge je jedino kazneno djelo na koje pandemija nije utjecala. Podaci pokazuju kako je prvi lockdown utjecao na opskrbu, no ova se branša potom stabilizirala. Potrošnja droge, naposljetku, povećala se.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.