‘Čermak je preko posrednika nudio novac Saši Radoviću, iznuda je izmišljena’

Autor: Mladen Prenc

Ne smijemo zaboraviti ni da je Saša preživio dva atentata. Već ga su ga dva puta pokušali ubiti, a jednom je pukim čudom uspio preživjeti. Ovo za što ga sada optužuju najveća je izmišljotina, tvrdi Radovan Smokvina, prijatelj i kolega uhićenog aktivista i publicista Saše Radovića.

– Totalna izmišljotina, laž i glupost – riječi su kojima je predsjednik udruge ‘Vratite opljačkano’ Radovan Smokvina komentirao optužbe protiv svog prijatelja i kolege iz udruge Saše Radovića, kojeg je policija u utorak navečer uhitila na području Rijeke pod sumnjom da je od umirovljenog generala i oslobođenog haaškog optuženika Ivana Čermaka iznuđivao milijun eura. Prema saznanjima koja su iscurila u javnost, pokušaj iznude je trajao posljednja dva mjeseca, a Radovića je policiji prijavio sam Čermak koji je od tada počeo usko surađivati s istražiteljima. Uhićenje se dogodilo na jednom parkiralištu kod tunela Učka u utorak oko 17 sati, a Radoviću su lisice stavljene na ruke prilikom primopredaje dijela novca u iznosu od 100 tisuća kuna. Bio je u društvu supruge, kojoj također prijeti kaznena prijava.

– Ovo što su napravili je najveća glupost. Koji je točno njegov motiv? On je napisao tri knjige u kojima je opisao Čermaka i te knjige su legalno objavljene i već su godinama na policama knjižnica i knjižara. Dakle, koji motiv bi on trebao imati za iznudu nakon što je nepovratno sve to izašlo u javnost? S druge strane, Saša mi je pričao da mu je Čermak preko posrednika, određenih branitelja iz Domovinskog rata nudio novac. Bilo mu je to smiješno jer nije znao zbog čega mu sad nudi novac. Ova čitava priča je totalna izmišljotina nekog policajca i suca. Ne smijemo zaboraviti ni da je Saša Radović preživio dva atentata. Već ga su ga dva puta pokušali ubiti, a jednom je pukim čudom uspio preživjeti – stao je u obranu prijatelja Radovan Smokvina, pa uz dozu ironije dodao kako je ovo odličan predizborni potez za Hrvatsku stranku 21. stoljeća na čijoj listi se nalazi Radović.

Optuživao mnoge za ratno profiterstvo i korupciju

Treba podsjetiti da Čermak i Radović imaju dugu povijest javnih i sudskih sukoba.

Načelnik sektora kriminalističke policije Marko Mikulić izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je počinitelj poznavao Čermaka i da je uhićen u suradnji s Državnim odvjetništvom. Ucjenjivač je od Čermaka tražio iznimno visoku svotu novca nakon čega je Čermak s njim uspio dogovoriti dvostruko niži iznos, rekao je Mikulić.

Publicist, branitelj i nekadašnji glavni instruktor borilačkih vještina Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a, te časnik SIS-a Saša Radović javno je optužio Čermaka za ratno profiterstvo; prvo u knjizi ‘Tko je jamio, jamio’ iz 2008., pa onda godinu kasnije u HTV-ovoj emisiji Dossier hr. U tim istupima ustvrdio je da je Čermak u vrijeme rata švercao naftu u BiH te da je gorivo završavalo u tenkovima SAO Krajine. Radović je Čermaka za ratno profiterstvo prozivao i na prosvjedu ‘Stegnite vi remen bando lopovska’ na kojem je sudjelovao kao jedan od organizatora. Najgorče optužbe zbog kojih je Čermak podnio čak četiri tužbe za klevetu, Radović je iznio u spomenutoj emisiji HTV-a, kazavši kako su ti tenkovi koje je naftom opskrbljivao Čermak, ubijali njegove suborce i napomenuo kako je Čermakov glamurozni dvorac Klokovec vrijedan milijune eura – poprskan krvlju hrvatskih branitelja.

Osim Čermaka Radović u dugogodišnjem procesu upiranja prstom u krivce za pljačku hrvatske nacije nije preskočio ni Antu Vlahušića, Franu Gregorića, Stjepana Mesića, Zlatka Matešu, Nevenku Marković, itd. Uz knjigu ‘Tko je jamio je jamio’, 2009. godine napisao je i ‘Vratite opljačkano bando lopovska – Krvavi hrvatski dvorci’ gdje, kako je izrečeno na prezentaciji tog uratka, Radović otkriva program hrvatske tranzicijske elite koja je opljačkala hrvatsko bogatstvo.




Ove godine izdana je i njegova nova knjiga ‘HISTRIA TERRA NIGRA – vratite opljačkano!’ u kojoj istražuje i analizira najveće afere korupcije u Istri, te vezu između pojedinih kriminalnih skupina i razine povjerenja građana u domaće i strane institucije.

Je li Radović sa suprugom uistinu ucjenjivao Čermaka i tražio novac u zamjenu za tobožnju šutnju o njegovim poslovnim aktivnostima i porijeklu imovine ili je ovo još jedan predizborni trik i podmetanje kako tvrde njegovi prijatelji, trebala bi pokazati istraga policije i državnog odvjetništva.




Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.