fbpx
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Braća iz Splita otišla ocu po lijekove, na putu ih brutalno pretukli policajci. Nakon 16 godina dosuđeno im je 500.000 kuna odštete

Autor: Dnevno

Prije 16 godina, dvojica splitskih  policajca bez ikakvog razloga na ulici su pretukla braću, Damira i Antu V. Nepravomoćnom presudom splitskog Općinskog suda sada su dobili pola milijuna kuna naknade štete od države, piše Slobodna Dalmacija. Sud je dosudio Damiru 175 tisuća kuna neimovinske i imovinske štete uz kamate od 2012. godina, dok je Ante dobio nešto manje od 115 tisuća kuna plus kamate, a država će braći morati pokriti i sudske troškove u iznosu nešto manjem od sto tisuća kuna.

Priča se dogodila u ožujku 2006. godine u ranim večernjim satima  kada su se zaputili u ljekarnu po lijekove za njihova oca. Dok su hodali pločnikom pristupile su im dvije civilne osobe koje su ne predstavivši se od njih zatražile uvid u osobne iskaznice.

“Prišli su u civilu, a kada sam zatražio da pokažu značke, jedan se od njih derao da ga nemam što pitati i počeo me tući, dok me drugi držao. Na kraju sam onako usput dobio još jednom nogom u genitalije“, opisao je Ante, koji je tada u rukama imao vrećicu s kupljenim lijekovima i  nešto sitnog novca koje je stavio u džep hlača, kada su mu prišli policajci Solin P. i Filip G.

Udarao ga šakama

Kada ga je jedan od policajaca upitao što je to stavio u džep, odgovorio mu je da je to njegova privatna stvar nakon čega je policajac gurnu ruke u Antine džepove Ante je tada nepoznatu osobu (Solina P.) lagano odgurnuo, a ovaj ga je onda uhvatio rukama za vrat zbog čega su izgubili ravnotežu i obojica pali na pod, pa ga je policajac na podu nastavio tući šakama. Udaranju se pridružio i njegov kolega, a onda su pozvali i pojačanje.

Drugi policajac dok su ih vozili u postaju vrijeđao i ponižavao Antu govoreći mu da će sada pokazati značku i više ga je puta pljusnuo po licu i udario šakom. Antu su vezali i ponovno ga udarali šakama i nogama, a istovremeno su i Damiru udarali glavom u zid. Oba su brata zadobila brojne ozljede lica i glave, a zbog pretrpljenog zlostavljanja i ponižavanja kod njih se, što je naknadno utvrđeno vještačenjem, razvio i kronični PTSP, od čega se i danas liječe.

Zamijenili ih za lopove?

U to vrijeme tragalo se za kradljivicama luksuznih automobila koji su harali po Splitu te neki smatraju da su ih policajci “zamijenili” za prave lopove.  No, brutalnost prema dvojici braće je i dalje nevjerojatna.

Protiv dvojice policajaca je bio pokrenut i kazneni postupak zbog zlostavljanja u obavljanju službe  za što im je prijetilo od tri mjeseca do tri godine zatvora, no sve je okončano obustavom zbog zastare nakon što su u siječnju 2012. godine nepravomoćno bili oslobođeni krivnje.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.