Akcija “Offside”: Istražni zatvor za 21 osumnjičenika

Autor: hina

Ročište na kojem se odlučivalo o pritvoru bilo je zatvoreno za javnost, a zbog velikoga broja osumnjičenih i njihovih branitelja održano je u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu.

Na zagrebačkome Županijskom sudu određen je poslijepodne jednomjesečni istražni zatvor za 21 osumnjičenika za namještanje prvoligaških nogometnih utakmica.

Sudac istrage Ratko Šćekić za sve je osumnjičene odredio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, za dvojicu slovenskih državljana i zbog opasnosti od bijega, a nije prihvatio prijedlog USKOK-a da se osumnjičenima pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela, rekao je Hini glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ročište na kojem se odlučivalo o pritvoru bilo je zatvoreno za javnost, a zbog velikoga broja osumnjičenih i njihovih branitelja održano je u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu.

Akcijom “Offside” obuhvaćeno je 19 prvoligaških nogometaša i nogometnih djelatnika te trojica navodnih organizatora namještanja utakmica i kladioničarskih prijevara, no na sud na Zrinjevcu jutros nije doveden jedan od osumnjičenih jer je, kako se neslužbeno doznaje, priznao nedjelo pa je pušten da se brani sa slobode. Za sada nije poznato tko je to priznao krivnju i pristao na suradnju s USKOK-om.

Policija je krenula u akciju krajem prošle godine na temelju podataka njemačke policije. Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo. Organizatori prijevare Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič po namještenoj su utakmici na kladionicama navodno “zarađivali” od 150.000 do 300.000 eura.

USKOK sumnja da su namještene utakmice Croatia Sesveta sa Zadrom, Slaven Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom. Utakmice su navodno namještene pošto je Croatia Sesvete “izgubila šanse za ostanak u prvoj ligi”. Osumnjičeni igrači kluba s ruba grada Zagreba, tvrde u USKOK-u, podmićeni su sa svotama od 20 do 50 tisuća eura kako bi “pustili” utakmice. Sporne su i utakmice Slavena Belupa i Zadra te Hajduka i Međimurja.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.