Foto: Profimedia

OSUĐEN SRBIN KOJI JE UBIO HRVATSKOG SELJAKA: Ustrijelio ga i u Srbiju se odvezao njegovim traktorom

Autor: Iva Međugorac

Po drugi puta na 21 godinu zatvora zbog ubojstva drenovačkog poljoprivrednika Mirka Fotesa osuđen je srpski državljanin Saša Sinđelić, koji je ovom muškarcu automatskom puškom život oduzeto u listopadu 2002. godine.

Nakon što je ubio Fotesa koji je orao njivu, otuđio je njegov traktor kojim se preko polja odvezao u Srbiju, a osim zbog okrutnog ubojstva, ovaj je Srbin osuđen i stoga što je dan ranije ukrao Mercedes i mobitel te krao i iz dviju pilana. Mercedes je ostavio na mjestu ubojstva.

Inače, Crna Gora Sinđelića je koncem 2019. godine izručila, a u toj zemlji bio je svjedok pokajnik tužiteljstva u sudskom postupku protiv 14 osoba optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnim izbora održanih 2016.godine. Temeljem njegova svjedočenja sve su osobe osuđena ukupno na 69 godina zatvorske kazne, a na popisu osuđenika nalazila su se dva agenta ruske obavještajne službe te dva šefa Demokratskog fronta.

Sinđelić završio na interpolovoj potjernici

U Crnu Goru pobjegao je iz Srbije navodeći da mu je u toj zemlji ugrožen život, ali ni u Crnoj Gori nije dugo uživao u slobodi, uhićen je nakon svega dva mjeseca temeljem Interpolove tjeralice koju je raspisala Hrvatska. Kada je izručen u našu zemlju obnavlja se sudski postupak na vukovarskom Županijskom sudu. Novom odlukom suda u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Crnoj Gori, od 1.srpnja do konca listopada 2019. godine, vrijeme na izdržavanju kazne od 30. listopada 2019. do 3. siječnja 2020. te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 3. siječnja 2020. pa nadalje. Lani u lipnju završio je novi sudski postupak, na kojeg Sinđelić ulaže žalbu  navodeći da su spisi koji su iz Srbije dostavljeni našoj zemlji lažirani. Tvrdio je i da je sud u Vukovaru bio pristran te da mu je onemogućena adekvatna obrana, međutim, Vrhovni sud njegovu žalbu odbacuje.

“Utvrđene činjenice prvostupanjski sud pravilno je doveo u vezu s podacima u zapisniku o očevidu u povodu pronalaska mrtvog tijela Mirka Fotesa te provedenim sudskomedicinskim i balističkim vještačenjima, na koje stranke nisu imale primjedbi tijekom postupka. Balističkim vještačenjem utvrđeno je kako su četiri sporne čahure izuzete na mjestu ubojstva, i jedna sporna čahura, dostavljena iz Srbije, ispaljena 24. listopada 2002., iz automatske puške marke “Crvena zastava”, od strane Sinđelića na putu ispaljene iz istog oružja.

Prema individualnim karakteristikama mehaničkih tragova oružja, odnosno tragova ležišta metka u cijevi oružja, izbacivača i čela zatvarača, utvrđeno je kako su čahure s mjesta ubojstva Fotesa istovjetne čahuri dostavljenoj iz Srbije, što je vidljivo na fotografijama u fotodokumentaciji. Protivno navodima žalitelja, zapisnik o obdukciji sastavni je dio provedenog sudskomedicinskog vještačenja kojim je jasno utvrđeno kako je Fotes umro nasilnom smrću zbog prostrijelnih rana. Dijagnosticirane su prostrijelne rane glave, desne strane prsa, prsa i lijeve nadlaktice te trbuha, koje su nastale djelovanjem četiriju projektila ispaljenih iz ručnog vatrenog oružja – navodi Vrhovni sud u pravomoćnoj presudi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.