70 uhićenja u paneuropskoj akciji suzbijanja trgovanja djecom, sudjelovao i MUP

Autor: Dnevno

U akciji koju je koordinirao Europol i u kojoj je sudjelovalo 18 zemalja uhićeno je više od 70 osoba povezanih s krijumčarenjem i seksualnim iskorištavanjem djece. Hrvatska policija aktivno je sudjelovala u provjeri osoba i vozila.

Europol je podržao pan europsku operaciju protiv trgovine maloljetnicima za seksualnu eksploataciju, prisilni rad i prošenje. Operaciju je predvodila policija Ujedinjenog Kraljevstva uz sudjelovanje policija iz 16 zemalja članica Europske unije, Islanda i Švicarske.

“Od 17. do 23. lipnja policije zemalja članica provjerile su preko 127.000 osoba, 63.800 vozila i 1.100 lokacija. Proveli su pretrage privatnih imanja, trgovina, hotela, autobusa, željezničkih postaja, trajektnih luka, zračnih luka i graničnih prijelaza.

U školama su održane preventivne kampanje za informiranje maloljetnika o rizicima trgovine ljudima.

U konačnici, uhićene su 34 osobe zbog trgovine ljudima dok je još 36 osoba uhićeno zbog kaznenih djela pljačke, distribucije materijala na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje djece i pomaganja u ilegalnoj migraciji.

Tijekom provođenja operacije identificirano je 206 potencijalnih žrtvi, od kojih su 53 bili maloljetnici. Ova saznanja omogućila su pokretanje 31 nove istrage krijumčarenja ljudima u različitim zemljama koje su uključene u ovu akciju.

U akciji su sudjelovali i stručnjaci s područja krijumčarenja ljudima, agencije za provedbu zakona, socijalni radnici,  službenici za zaštitu djece, predstavnici lokalne vlasti i članovi nevladinih organizacija koji su zajednički pomogli pri identifikaciji potencijalnih žrtava i istrazi slučajeva trgovine djecom.




Europol je omogućio razmjenu informacija između zemalja koje su sudjelovale u akciji i analizu operativnih saznanja”, stoji u priopćenju Europola.

U akciji sudjelovala i hrvatska policija

Ravnateljstvo policije MUP-a izvijestilo je da su i naši policijski službenici aktivno sudjelovali u provedbi prioriteta “Trgovanje ljudima – suzbijanje trgovanja djecom“ od 18. do 20. lipnja 2019. godine.

“Tijekom ove provedbe sudjelovalo je 4.567 policijskih službenika svih rodova policije (kriminalističke, temeljne, granične, pomorske, aerodromske, prometne, interventne policije)




U navedenom periodu sudjelovanja provjerili su ukupno 67.554 osoba i 62.077 vozila na 545 lokacija. Na području Republike Hrvatske u navedenom periodu nisu identificirane žrtve trgovanja ljudima”, stoji u priopćenju MUP-a.

U akciji su sudjelovale Austrija,Belgija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Mađarska, Island, Latvija, Litva, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.