fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘CRNA GORA JE CRVENA HRVATSKA’! Povjesničar: ‘Crnogorci imaju hrvatsko porijeklo!’ Je li zbog njega Srbija izgubila Crnu Goru?

Autor: Dnevno

Srpskim medijima odjeknula je vijest kako je ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević donio odluku da se milijun dinara uloži u reizdanje knjige povjesničara Miloša S. Milojevića koji je, prema pisanju Kurira, tvrdio da je današnja Crna Gora bila “Crvena Hrvatska” što je navodno jedan od oslonaca crnogorskog separatizma. Zbog svega toga, Milojevića nazivaju pseudopovjesničarem koji je napisao “Knjigu laži o Srbima”. Ove tvrdnje su u određenoj mjeri neobične budući da Miloš S. Milojević slovi za velikosrpskog povjesničara koji je smatrao kako su sve zemlje naseljene Južnim Slavenima srpske zemlje, a Hrvate je nazivao “Srbo-hrvatima”. No, prema riječima povjesničara, Milojević je doista svojim radom napravio veliku štetu Srbima, a evo i kako.

U svjetlu najnovijih događanja u Crnoj Gori, neka Milojevićeva stajališta mogu biti “štetna” kako navodi Sputnik. “Autohtonistička  “škola zasnovana je na Milojevićevim besmislicama. Oni su bili izrazito agresivni prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer su je smatrali neprijateljem Srba koji koji ‘pravu srpsku povijest'”, rekao je Ristić za Sputnik news. Danas taj isti SPC igra važnu ulogu u oporbenoj politici Crne Gore. Povjesničar Aleksandar Uzelac je isto tako za Sputnik rekao kako Milojević nehotično postavio temelje crnogorskog separatizma i odvajanja Crnogoraca od Srba ustvrdivši kako je prostor srednjovjekovne Dulje ili Zete (današnje Crne Gore), ‘Crvena Hrvatska’. Inzistirao je na hrvatskom porijeklu Dukljana što su kasnije zloupotrebljavali hrvatski nacionalisti s kraja 19.stoljeća, kao i njihovi saveznici Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija”, rekao je Uzelac.

Kurir zato i tvrdi kako ova odluka ide u prilog politici Mile Đukanovića, a kao dodatne argumente o opasnosti Milojevićevog djela navode i to da se na njegov rad pozivao i Ante Pavelić te Ante Starčević kojeg smatraju promotorom antisrpskih stavova. Dodaju i kako se na Milojevića pozivao i crnogorski književnik Savić Marković Štedimlija koji je bio zagovornik ‘hrvatizacije’ i koji je uobličio tezu o hrvatskom porijeklu Crnogoraca i njihovoj etničkoj posebnosti u odnosu na Srbe. Marković je inače jedan od glavnih organizatora Hrvatske-pravoslavne Crkve u knjizi Crnogorsko pitanje je tvrdio kako je Crna Gora 1918. godine okupirana od “srbijanskih i francuskih četa”, te kako je crnogorska država bila žrtvom okrutne zavjere na konfereneciji u Versaillesu.


LUDNICA U BRUXELLESU! VUČIĆ SE PRED SVIMA SPRDA S HRVATIMA! Neviđena provokacija: ‘Prestići ćemo vas i bit ću u suzama..’

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.