Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

ČOVJEK U POZADINI KOJI NAM JE DONIO SCHENGEN! Ne idu sve zasluge Plenkoviću: Ministar otkrio tko je bio najtvrđi na putu prema integraciji

Autor: N.K

Hrvatska je postigla povijesni uspjeh i potpuno se integrirala u Europsku uniju u samo 30 godina postojanja i to nakon što je na svojim leđima iznijela i krvavi rat. HDZ je u svemu tome imao veliku ulogu, a postaje i jasno kako sve zasluge za eurozonu i Schengen ne idu samo premijeru Andreju Plenkoviću već i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću za kojeg se i prije smatralo da radi u tihoj diplomaciji.

“Nizozemci su bili najtvrđi na našem putu u Schengen”, kazao je u razgovoru za subotnji Jutarnji list ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Davor Božinović i tako po prvi put da na značaju vlastitoj ulozi u procesu pregovora.

“Iz vlastitog iskustva znamo da je Nizozemska država koja je dosta zahtjevna kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta u kontekstu europskih integracija. Mi smo u Vijeću u zadnje dvije godine dva puta imali odluke vezane uz Hrvatsku i prije svake sam putovao u Den Haag i razgovarao s nizozemskim kolegama te ih u argumentiranom dijalogu uvjerio da Hrvatsku treba podržati.

U završnici je i premijer Plenković razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, a opet, s obzirom na njihovu unutarnju proceduru, zeleno svjetlo za svaku od tih odluka trebao je dati nizozemski parlament”, kazao je Božinović.

“Mi to jako dobro znamo iz iskustva ulaska u NATO i EU. Tada smo se osvjedočili koliko su ti procesi zahtjevni, a ponekad i neizvjesni”.

“Kad je riječ o ulasku u Schengen, bili smo optimisti jer smo znali da redom ispunjavamo uvjete onako kako je to predvidjela Uredba iz 2013. godine, a to je iskustvo koje nije imala niti jedna zemlja prije nas. Znali smo da, kada se bude radila procjena onoga što smo napravili, nitko neće moći pronaći argumente koji bi išli protiv našeg članstva u Schengenu”, rekao je Božinović.

Što ulazak Hrvatske u Schengen donosi za državljane Srbije, BiH, Crne Gore?




“Mi smo ta sredstva utrošili i s Europskom komisijom ispregovarali dodatna sredstva kako bismo u skladu sa šengenskim standardima opremili granicu s BiH i Crnom Gorom te u korak pratili članice Schengena kad je riječ o uvođenju novih sustava za nadzor granice”, zaključio je Božinović u razgovoru za Jutarnji list.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.