fbpx
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

ČOVJEK KOJI RUŠI REKORDE I U PANDEMIJI! Hoće li ga Plenković pridobiti za novog šefa moćne hrvatske tvrtke?

Autor: Daniela Delale

Goran Markulin, cijenjeni direktor Cromarisa, tvrtke poznate u Hrvatskoj i svijetu po proizvodnji ribe, koja i u pandemiji koronavirusa ruši rekorde po rastu prihoda, spominje se kao jedan od kandidata koji bi mogli zasjesti na čelnu poziciju Podravke nakon smrti Marina Pucara.

Goran Markulin nije poznat široj javnosti, no da se radi o uspješnom poduzetniku, govore rezultati njegova rada.

Kako stoji na web stranici ove tvrtke, u iznimno teškim gospodarskim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, Cromaris je ostvario prodaju od 10.000 tona kvalitetne bijele ribe, što je rast od šest posto u 2020. godini prema godini ranije i potvrdio svoju poziciju šeste tvrtke u svijetu u proizvodnji mediteranske bijele ribe. Ostvaren je daljnji rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutno iznosi 85 posto, a glavni nositelj snažnog rasta je talijansko tržište. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, u drugoj polovici ove godine drži devet posto vrijednosnog udjela, što je rast od 30 posto u odnosu na lani, prodaja je pritom rasla za 19 posto, dok je samo tržište palo devet posto. Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke i Švicarske.


“Cilj Cromarisa je nastaviti daljnji rast na svjetskom tržištu mediteranske ribe, uz stalno povećanje efikasnosti svih poslovnih procesa. U 2021. godini nastavljaju se investicijske aktivnosti, posebno u preradu ribljih proizvoda koja čini jednu od osnovnih prednosti Cromarisa. Predviđeno je jačanje svih kapaciteta prerade uključivo skladišnih kapaciteta za otpremu svježe ribe kao i lansiranje dviju novih vrsta riba u ponudi – zubaca i gofa”, planovi su ove tvrtke.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Cromaris je i ove godine dobio priznanje za vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda – Superior Taste Award. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Četvrtu godinu zaredom Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2021 za sva četiri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu, hamu i gofa.

Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja, nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Cromarisov brancin je i ove godine dobio maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i postao jedini proizvod iz kategorije svježe ribe dobitnik Crystal award četiri godine zaredom. Za izniman okus, izvrsno su ocijenjene i orada i hama koja je ove godine zaslužila maksimalne tri zvjezdice a novost su dvije zvjezdice gofu. Time je Cromaris jedini dobitnik nagrada za brancin, oradu, hamu i gofa među proizvođačima mediteranske bijele ribe.

Tko je Goran Markulin?

Na poziciji predsjednika Uprave Cromaris d.d. Markulin se nalazi od 2009. Istovremeno obnaša i funkciju predsjednika Grupacije akvakulture pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, predsjednika hrvatske delgacije u FEAPu (Federacija europskih proizvođača akvakulture) te člana Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca u ime Adris grupe d.d. (vlasnik tvrtke Cromaris d.d.).

Svoju profesionalnu karijeru započeo je 1998. godine u jednoj od najvećih prehrambenih tvrtki u Hrvatskoj, Podravki gdje je obavljao funkciju direktora sektora za strateški razvoj za grupu Podravka, a nakon čega je 2005. postao član Uprave Podravka grupe zadužen za internacionalno poslovanje.
Godine 2008. prelazi u Adris grupu gdje postaje član Uprave i zamjenik izvršnog direktora Tvornice Duhana Rovinj zadužen za marketing i prodaju.
Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studirao je poslovne studije na Bled School of Management, Sveučilište Leeds Metropolitan, poslovnoj školi INSEAD.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.