Foto: Tom Dubravec / CROPIX

ČOVJEK IZ SJENE: HDZ-ovac moćniji od Šeksa, može srušiti i Plenkovića jednim potezom. ‘On je jako opasan igrač!’ Tvrde da se ni čistačica bez njega ne može zaposliti

Autor: Dnevno.hr/E.P.

“Smatram da sa svim svojim dosadašnjim postignućima može bitno pridonijeti radu HDZ-a i u kontekstu izbornih izazova”, rekao je šef HDZ-a i premijer RH Andrej Plenković kad je komentirao odluku da Ante Sanader postane politički tajnik HDZ-a.

Imenovanje jednim od najmoćnijih HDZ-ovaca uslijedilo je nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević morao podnijeti ostavku, opterećen brojnim nekretninskim aferama za koje su saznali smo informacije curile upravo iz Sanaderovih krugova.

Iako je Sanaderovo imenovanje političkim tajnikom u javnosti protumačeno kao ustupak dalmatinskom HDZ-u, bolje upućeni u unutarstranačke odnose kažu kako se zapravo radi o kulminaciji dugogodišnje borbe stranačkih frakcija.

Moćan i jak

I zaista, Ante Sanader danas slovi za jednog od najmoćnijih HDZ-ovaca, a na 19. Općem saboru stranke prije mjesec dana ponovno je izabran na poziciju u Predsjedništvu.

U svojoj gotovo 30 godina dugoj političkoj karijeri bio je potpredsjednik Sabora, splitsko-dalmatinski župan, saborski zastupnik i gradonačelnik Kaštela. Predsjednik je Vatrogasne zajednice Hrvatske i potpredsjednik međunarodne organizacije zaštite i spašavanja CTIF. Sanader je bio i važan  suradnik Tomislava Karamarka koji ga je i postavio u vrh HDZ-a, imenovavši ga članom stranačkog predsjedništva nakon što je izgubio mjesto Saboru HDZ-a 2012. Sanaderovo ime nije se pretjerano dovodilo u vezu s nekom od sumnjivih pretvorbi, a nije zabilježena ni bilo kakva afera dok je bio gradonačelnik.

Ipak, vrlo brzo krenuli su problemi, barem što se tiče imidža u javnosti.

Mutni poslovi

Godinu i pol dana nakon što je postao župan, njegova supruga Tonina Sanader u garaži Mercatora u Solinu 17. listopada 2006. pronašla je pola milijuna kuna u eurima i spremila ih u prtljažnik svojeg automobila. S obzirom na to da je viđena, prvu damu županije, koja je s kćeri u obližnjem kafiću ispijala kavu, uskoro je posjetila policija, a situacija u kojoj se našla postala je krajnje neugodna. Dva dana poslije, utvrdilo se da je novac izgubio Dauti Kurtalji, građevinski poduzetnik iz Zagreba koji je svojedobno u srpskim medijima prozvan kao mogući član albanske duhanske mafije i jedan od suradnika crnogorskog kriminalca Ratka Đokića, koji je likvidiran u svibnju 2003. u Stockholmu.




U istragu je bio uključen i Interpol koji je istraživao podrijetlo novca.

Pisali smo već o klanovima HDZ-a koji žare i pale Dalmacijom prvenstveno u vidu upravljanja zemljištima pa su se tako formirala dva klana koja su pokušavala kontrolirati donošenje generalnih i detaljnih urbanističkih planova u županiji, gradovima i općinama te izdavanju koncesija za javne površine. Jedan klan bio je okupljen oko bivšeg župana Zlatka Ževrnje, vjernog nekadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i glavnom tajniku Milijanu Brkiću te nekolicini po županiji razbacanih gradonačelnika i načelnika poput Lovre Kuščevića, načelnika općine na otoku Braču, ili Joška Roščića, načelnika Baške Vode.

Klanovi unutar stranke

Drugi klan okupio se upravo oko Sanadera, kojemu su svojedobno teren u Splitsko-dalmatinskoj županiji vjerno odrađivali predsjednik HDZ-a u Trogiru Vinko Brkan, dugogodišnji načelnik općine Seget i sadašnji saborski zastupnik Vinko Zulim te omiški gradonačelnik Ivan Škaričić. Ne treba zaboraviti ni na Sanaderovu temeljnu organizaciju u Kaštelima iz koje je vukao političku moć. Upravo je rušenjem Ževrnje, tada splitsko-dalmatinskog župana, Sanader zapečatio svoj uspon i pronašao mjesto među ljudima od povjerenja Andreja Plenkovića. Podsjetimo, Ževrnja je bio upleten u davanje natječaja za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču.




Dobro upućeni u odnose u dalmatinskom HDZ-u kažu kako je upravo Ante Sanader pokrenuo cijelu priču kako bi konačno s političkog puta maknuo konkurenciju i zadobio podršku Andreja Plenkovića. Činjenica je da lokalni HDZ-ovci svojim trgovanjem, dogovorima i kadroviranjem dogovaraju sve u svojim organizacijama, a politički tajnik HDZ-a majstor je u tome.

Naš izvor iz HDZ-a otkrio nam je koliko je Sanader zapravo moćan.

Nema ničega bez njegovog blagoslova

“Javna je tajna da se i čistačica u Dalmaciji ne može zaposliti bez njegovog blagoslova i je zadužio mnoge koji mu vraćaju usluge kad god on to zatraži. Uveo je tako Vinka Zulima u Sabor, čuva ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivana Škaričića kao oči u glavi unatoč pritiscima zbog nemilih događa u tom domu, snimljen je kako namješta fotelju šefa Doma zdravlja jer trenutno nije lojalan, preko čestica zemlj, za koje je dobio papire u najbrže mogućem roku ikad u Dalmaciji trebala je proći cesta za tunel Kozjak”, rekao nam je i dodao:

“Većina građevinskih poslova se u Dalmaciji ne može bez njega napraviti, a kažu i da u svakom otvaranju nove marine ima prste. Žena mu je slučajno nasla 30 tisuća eura baš pored svog auta koje je sasvim slučajno ostavio/izgubio građevinski tajkun. Sina je zaposlio u vatrogascima… Uništava sve HDZ-ove organizacije za koje misli da mu nisu lojalne. Gura svoju ekipu kud god treba. Mislim da može srušiti i samog premijera jednim potezom ako to odluči. Jako opasan igrač”, rekao nam je naš izvor.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.