Foto: Profimedia

COVID PANDEMIJA UZIMA DANAK? Kompanije u Njemačkoj ponovno pojačano traže pomoć za plaće radnika

Autor: HINA/Nino Matić

Kompanije u Njemačkoj u studenome su nakon višemjesečne stanke ponovo pokazale više interesa za državne naknade za plaće radnika u sklopu programa skraćenog radnog vremena, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

Prema rezultatima istraživanja, objavljenima u ponedjeljak, 28 posto kompanija trenutačno koristi potpore vlade za nadoknadu plaća radnicima za vrijeme gospodarskog usporavanja povezanog s pandemijom koronavirusa.

U listopadu njihov je udio iznosio 24,8 posto, kažu u Ifo-u, pozivajući se na svoja istraživanja.

Posebno je snažno porastao udio korisnika vladinih potpora u hotelijerstvu, sa 63 posto u listopadu na više od 90 posto u studenome.

U ugostiteljstvu skočio je s 53,4 na 71,7 posto, pokazalo je istraživanje Ifo-a.

Njemačka je početkom studenoga zatvorila barove i restorane, zabranila turizam i ponovno uvela stroga ograničenja društvenih okupljanja, podsjeća agencija Dpa.

U gotovo svim glavnim gospodarskim sektorima povećan je broj kompanija koje koriste mjeru skraćenog radnog vremena, ističe se u priopćenju Ifo-a.




U uslužnom sektoru udio kompanija koje sudjeluju u tom programu potpora uvećan je s 24 na 30,6 posto, u trgovini s 18,8 na 20,7 posto a u graditeljstvu sa 7,4 na devet posto, pokazala je anketa Ifoa, provedena među čelnicima oko sedam tisuća kompanija.

U proizvodnom je sektoru blago smanjen, na 30,5 posto a značajniji pad zabilježen je u automobilskoj industriji, gdje je 36,7 posto kompanija u studenome sudjelovalo u tom programu, nasuprot njih 50 posto u listopadu.

Broj kompanija na tim potporama smanjio se i u izdavaštvu i proizvodnji električne opreme, pokazuje istraživanje Ifo-a.




Posljedice krize

Ministar gospodarstva Peter Altmaier upozorio je u ponedjeljak da je broj zaraženih koronavirusom u većini njemačkih saveznih zemalja i dalje prevelik, poručivši građanima da moraju dodatno smanjiti kontakte kako bi se usporilo širenje zaraze.

Pomoć za ublažavanje posljedica pandemije ne može se produljivati unedogled, istaknuo je Altmaier.

Ministri u njemačkoj vladi trebali bi se sastati tijekom dana i razmotriti daljnje mjere kako bi se ublažila najveća javnozdravstvena kriza u 100 godina.

„Ljudi moraju pokazati disciplinu. Moramo se više potruditi kako bi se smanjili društveni kontakti”, rekao je ministar za radio Deutschlandfunk.

Obećao je da se porezi neće povećati prije izbora koji bi trebali biti održani krajem iduće godine, ali je naglasio da pomoć neće biti dovoljna da se u potpunosti apsorbira šteta.

Vladini poticaji možda će pomoći većini tvrtki da prežive krizu, ali ona će nedvojbeno ostaviti posljedice, izjavio je ministar za gospodarski list Handelsblatt.

Još ima prostora za dodatne mjere potpore gospodarstvu krajem ljeta, poručio je Altmaier.

Autor:HINA/Nino Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.