Foto: Guliver/Ilustracija

Članstvo Ukrajine u NATO-u sve izglednije: ‘Želimo da pristupe savezu kada to dopuste okolnosti’

Autor: I.G.

Na summitu istočnih članica NATO-a u Bratislavi, zemlje članice istočnog krila saveza izrazile su očekivanje da će summit u Vilniusu, koji će se održati u srpnju, postaviti Ukrajinu na jasniji put prema članstvu u NATO-u nakon završetka rata s Rusijom. Rasprave među NATO saveznicima oko brzine mogućeg pristupa Ukrajine NATO-u su nastale, dok Kijev priznaje da se članstvo ne može ostvariti dok rat s Rusijom ne završi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prošlog je tjedna sastao s europskim čelnicima u Moldaviji te je pozvao NATO da pruži sigurnosne garancije ako članstvo trenutno nije ostvarivo. Danas su se predsjednici istočnih zemalja NATO-a, većina kojih graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom kako bi dodatno podržali Ukrajinu u približavanju NATO-u.

“Učvršćujemo odnose s Ukrajinom u smislu konkretne praktične pomoći, ali i u zbližavanju odnosa s Ukrajinom”, rekla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, domaćica summita, na konferenciji za medije. “Ne smatramo ovo širenjem ili zadiranjem NATO-a prema Rusiji”, dodala je, rekavši da će inzistirati na davanju garancija NATO članicama da Rusija neće apsorbirati zemlje na svojim granicama.

‘Nova razina odnosa’

Zemlje na istočnom krilu NATO-a, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka – još poznate kao Bukureštanska devetorka – najgorljivije podržavaju Ukrajinu. Neke NATO članice, međutim, boje se da bi nagli korak mogao dovesti savez bliže izravnoj konfrontaciji s Rusijom, a mađarska predsjednica Katalin Novak upozorila je protiv davanja “nerealnih obećanja”.

“Očekujemo da ćemo u Vilniusu podići na novu razinu naše odnose s Ukrajinom i pokrenuti novu političku stazu koja će voditi do ukrajinskog članstva u NATO, jednom kad to uvjeti dopuste”, priopćila je Bukureštanska devetorka.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, koji će biti domaćin summita u Vilniusu, rekao je novinarima da dok devet zemalja jedinstveno podupire ukrajinsko članstvo u NATO-u, dobivanje podrške od drugih NATO saveznika je “problematično”.

“Još ne vidimo u kojem će smjeru ovo otići”, rekao je.




“Tijekom nadolazećih tjedana moramo pronaći način da učinimo veliki korak naprijed i da ne razočaramo Ukrajinu i njezine pristaše. Neće biti dovoljno još jednom ponoviti da su vrata NATO-a otvorena”, dodao je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.