Foto: Nikola Vilic / CROPIX/Ilustracija

‘ĆIRILICU TREBA VRATITI U ŠKOLE!’ Hrvatski akademik i jezikoslovac pojasnio svoju novu ideju: ‘Potrebno je razviti svijest’

Autor: Dnevno.hr

Jedan od vodećih hrvatskih jezikoslovaca, akademik Stjepan Damjanović je govoreći o Nacrtu zakona o javnoj uporabi hrvatskoga jezika rekao bi i hrvatski učenici u školi trebali učiti ćirilicu.

“Potrebno je razviti svijest da se kroz stoljeća veliki dijelovi hrvatskog naroda služe ćirilicom. Bosanski franjevci su se kao Hrvati i katolici njome dugo služili. Osim tih povijesnih razloga, imamo susjede s kojima poslujemo pa nam je dobro da znamo ćirilicu”. rekao je Damjanović za Jutarnji.

Akademik upozorava kako je Hrvatska jedna od tri zemlje u Europskoj uniji koja nema zakon o jeziku.


Ne smijemo kažnjavati ljude jer znaju hrvatski

“U Europskoj uniji zakon o jeziku nemaju samo Austrija, Njemačka i Hrvatska. Očito je da nam je nasljeđe takvo da s takvim propisima imamo određena negativna povijesna iskustva. Ja sam odavno protiv takvog stava. Mislim da moramo biti jako svjesni pogrešnosti toga što se radilo u ustaškoj vlasti, ali ne možemo to rješavati tako da ne donosimo zakon, nego da donesemo zakon koji je po svom duhu i svemu suprotan onome što se radilo onda. Na taj način ćemo se izliječiti od nekih kompleksa svoje prošlosti”, poručio je član radne skupine Matice hrvatske koja je izradila Nacrt zakona o javnoj uporabi hrvatskoga jezika.

Upozorava kako u Zagrebu kao i drugim hrvatskim gradovima postoje zgrade na kojima ima 50 natpisa i svi su na engleskom, a niti jedan na hrvatskom.

“Ne govorimo ništa protiv engleskog, nego samo o tome da negdje i hrvatski mora biti u Hrvatskoj. Odnosno svagdje mora biti, jer ovako netko tko ne zna engleski, ne zna što se u tim zgradama ili prodavaonicama nalazi čime su mu ugrožena elementarna prava. Zakonom se ne brani da natpisi budu na engleskom ili nekom drugom jeziku, ali moraju biti i na hrvatskom.

Hrvatski građanin ne smije biti kažnjen zato što zna samo hrvatski”, poručio je Damjanović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.