fbpx
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

CIOS REAGIRAO NA TOMAŠEVIĆEVE IZJAVE: Može se zaključiti da nije dovoljno upućen ili ne zna dovoljno, čudno s obzirom na njegov CV

Autor: Dnevno.hr

Grupacija CIOS oglasila se u utorak poslijepodne priopćenjem u kojem demantiraju neke od navoda koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao na današnjoj konferenciji za novinare.

Priopćenje grupacije CIOS prenosimo u cijelosti.

“Nastavno na izniman medijski interes te brojne upite koji se odnose na zbrinjavanje biootpada u gradu Zagrebu, želimo istaknuti kako u ovom trenutku ne raspolažemo s više informacija od onih koje su javno dostupne kroz službeni elektronički registar te da sve do okončanja cjelokupnog postupka i proteka žalbenog roka, poštujući sve faze natječaja, isti nećemo komentirali niti prejudicirali njegov ishod.

No, u interesu javnosti, dužni smo demantirati gradonačelnika Grada Zagreba koji je na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o zbrinjavanju otpada, iznio niz netočnosti koje se odnose na postupke zbrinjavanja i obrade glomaznog otpada, a u realizaciji zajednice ponuditelja među kojima je i tvrtka CE-ZA-R u vlasništvu C.I.O.S. Grupe i prema ugovoru koji je istekao u srpnju.

Naime, prema izjavama i interpretaciji gradonačelnika o postupanjima u obradi glomaznog otpada može se zaključiti kako gospodin gradonačelnik ili nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom, koji jasno propisuje postupke i proces obrade ili ne zna dovoljno o toj problematici (što nas čudi s obzirom na to da je, prema njegovom životopisu, na području zaštite okoliša bio konzultant u više od 40 zemalja), odnosno – da možebitno ima pogrešne savjetnike.

Ne osporavamo pravo gradonačelnika da svojim suradnicima nalaže kako i na koji način će postupati u rješavanju problema zbrinjavanja glomaznog otpada, ali ne možemo prihvatiti olako i neutemeljeno prozivanje C.I.O.S. Grupe da je u obradi glomaznog otpada primjenjivala postupke i praksu kakvu je gradonačelnik opisao na konferenciji.

Stoga, kako bi se osobno, ali i cjelokupna javnost uvjerila da C.I.O.S. Grupa sa svim vrstama otpada u potpunosti postupa u skladu sa zakonom i visokim standardima struke, pozivamo gradonačelnika, zajedno s njegovim suradnicima i medijima, da posjeti naš reciklažni centar u Jankomiru u kojem se odvijaju prve dvije faze obrade glomaznog otpada: ručno sortiranje prema artiklima i zatim mehanička obrada na velikom postrojenju (nikako ne drobilici!) gdje se izdvajaju metalne te druge komponente koje se predaju ovlaštenim oporabiteljima na daljnju oporabu.

Isto tako pozivamo gradonačelnika u naš centar tj. postrojenje za mehaničko – biološku obradu u Varaždinu u kojem se odvija sljedeća faze obrade i gdje se pojedine vrste otpada, koje imaju kaloričnu vrijednost, pretvaraju u gorivo za energetsku oporabu.
Dodajmo još da se tek na kraju cjelokupnog i kompleksnog postupka ostatni dio, odnosno onaj koji nema energetsku ili materijalnu vrijednost, odlaže na odlagalište.

Zaključno, netočna je tvrdnja gradonačelnika da se u zajednici ponuditelja odvijalo „puko“ i simplificirano usitnjavanje otpada na drobilicama s ciljem smanjenja volumena te da se nakon toga usitnjeni materijal odlagao na Jakuševac.

I na kraju, ako je gradonačelnik u svojoj izjavi o tome da su se pojedini ugovori sklapali bez natječaja mislio na „aferu Agram“, želimo ga podsjetiti da se našem vlasniku sudi isključivo za neimovinsku korist, odnosno da nije bilo štete za Zagrebački holding, što je u svom vještačenju potvrdio i ovlašteni sudski vještak izabran od strane USKOK-a, kao i da je tada cijena za preuzimanje i oporabu glomaznog otpada bila 520 kn/t”, kažu iz CIOS-a.

Što je Tomašević rekao na pressici?

Podsjetimo, govoreći o biootpadu i ugovoru s Pripuzom istaknuo je da je jedno glomazni otpad, a drugo bio otpad. Tomašević je kazao da krupni otpad Zagreb može sam prikupljati i to će u potpunosti ubrzo kad stignu drobilice i raditi u potpunosti sam.
‘Što se tiče biootpada Grad Zagreb to ne može prikupljati sam jer nije izgrađena kompostana’, kazao je Tomašević.

“Više puta sam na konferencijama govorio da ćemo postupati sukladno zakonu, da ćemo odabrati najpovoljniju ponudu bez obzira na grupaciju, bez obzira tko je to. Dogodilo se to da je odabran taj konzorcij, drugi nije imao dozvole za dovoljnu količinu otpada a i bio je skuplji. Tu sad postoje žalbeni rokovi, ne mogu ulaziti u druge detalje. To je odluka koju je Grad dobio na temelju zakona, to je okvirni sporazum na godinu dana, ovo je rješenje dok Grad ne dobije svoju kompostanu”, rekao je gradonačelnik.

“Vraćam se na glomazni otpad: Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, to smo morali odbiti”, dodao je.

Istaknuo je da je neprihvatljivo da se tvrtke natječu s cijenom od nula kuna na natječajima za posao s Gradom. “Ako žele donirati gradu mogu”, poručio je dodavši da obavljanje poslova za koje su raspisani javni natječaji nisu mogući za nula kuna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.