Čiji je Nikola Tesla? Pročitajte odgovore na to pitanje! Tko je u pravu?

Autor: Dnevno

Nastavlja se verbalni rat između Hrvatske i Srbije o tome kome pripada Nikola Tesla. Nakon što je jedna strana drugu optužila za korištenje mitova, srpski ministar kulture hrvatsku kolegicu pita bi li Tesla bio bačen u jamu i zaklan da se 41. vratio u rodni Smiljan, piše Katarina Brečić za N1 televiziju.

N1 je posjetio to mjesto kraj Gospića, a novinari su pitali mještane, ali i turiste koji obilaze memorijalni centar čiji je Nikola Tesla.


“Reakcije su pretjerane. Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo. Govorio je da se ponosi srpskim podrijetlom i hrvatskom domovinom”, rekao je u našem programu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sve je počelo tako da je srpski ministar kulture oštro poručio da susjedna zemlja krivotvori istinu jer prisvaja Srbina Teslu. Hrvatska kolegica odgovorila mu je da Hrvatska ne negira Teslino porijeklo te da se srpski ministar treba okrenuti činjenicama, a ne mitovima. Svađa se nastavila novom rundom priopćenja.

“Da je Tesla posjetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svjetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, kao i brojni pripadnici obitelji Tesla i više od 500 stanovnika Smiljana”, stoji u priopćenju srpskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

“Treba samo s pažnjom pročitati izjavu srpskog ministra pa da Vam bude jasno da tako bizarne teze doista ne zaslužuju reakciju, a pogotovo ne bilo kakvu polemiku”, odgovara priopćenjem hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Mještanima Smiljana nije jasno zašto do razmirica dolazi.

Čiji je Nikola Tesla, hrvatski ili srpski? “Hrvatski. Jer je tu rođen, u Smiljanu.” Ali on je Srbin porijeklom? Pa šta, on se ponosi s tim. Ne znam što uopće Srbi sad hoće.” Imaju li pravo i Hrvati i Srbi koristiti lik i djelo Nikole Tesle? Pa imaju, i jedni i drugi”, smatra Ivan Šarić iz Smiljana.

Nikolina Čačić dodaje: “Trebaju ga ostaviti na miru i ponositi se njegovim djelima. Da nije bilo njega ne bi bilo ni struje ni ničega.”
Desno orijentirani gradonačelnik Gospića, kojem teritorijalno pripada i Smiljan, tvrdi da se Nikola Tesla smatrao Hrvatom pravoslavne vjeroispovijesti.

“Nikola Tesla je bio i ostao najveći hrvatski znanstvenik, rođen u Smiljanu i pokopan u Americi. On nikakve veze sa Srbijom nema”, rezolutan je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića (HSP).

Dio turista koji posjećuju memorijalni centar Nikoli Tesli u Smiljanu ni ne znaju njegovo porijeklo. Drugi kažu da to nije važno.

“Tesla pripada čovječanstvu, a ne određenoj državi. I on je živio u Americi, tamo je učio i radio. Mogli bi i oni tražiti da je njihov”, kaže posjetiteljica iz Dresdena Valeria KolarPredrag Kolar dodaje da je on sin ovog kraja i kao takav i ostaje.

Lani je Smiljan posjetilo 50.000 ljudi, a ove godine bit će ih još više. Ne zbog Tesline nacionalnosti već genijalnosti.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.