fbpx
Foto: Igor Soban/PIXSELL

ALADROVIĆ NAJAVIO DIZANJE MINIMALNE PLAĆE: Vlada će odluku donijeti do 30. listopada, o iznosu se još raspravlja

Autor: M.P.

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) raspravljali su na tematskoj sjednici o rastu cijena i troškova u nadolazećem razdoblju, nakon čega daju izjave za medije.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sjednice je rekao da očekuju od Vlade da bude proaktivna te da smatra da je vrijeme da Vlada reagira i zauzme stajalište.

“Zaključili smo da problem nije moguće riješiti uplitom vlade u cijene. Drugi zaključak je da valja zaštitit one subjekte čije cijene nisu elastične i nisu u stanju prebaciti ih na stanovništvo. Postoji vrsta problema koje može pomoći država. 27 posto naših građana ima jako niska primanja. Ako smo socijalna država nužno je raditi na stvaranju kompenzacija. Jedno je dizanje minimalne plaće, zatim dizanje doplatka za rast cijene energenata i treće je porezna intervencija vlade. Ja sam danas rekao, ima jedan zgodan primjer, ako odete na tržnicu pa vidite cijene kestena, bila kestena je oko 50 kuna, a prije je bila 25 kuna. A vi odete na Sljeme pa imate kestene besplatno. A vi imate očekivanja ljudi koji prodaju kestene. Naše je mišljenje da problem nije te dimenzije kao što je moglo biti obrnuto, da smo vodili one ekonomske politike koje su mogle dovesti do deflacije, do gubitka poslova. Situacija nije dramatična, ako se stvari budu razvijale, intervenirat će se, to je suština današnje rasprave”, rekao je Ribić.

Ministar financija Zdravko Marić je na vijeću istaknuo kako mu je drago da su svi socijalni partneri prepoznali problematiku koja je aktualna i koja zahtjeva koordiniran pristup:

“Veći je naglasak stavljen na energente, no radili smo cijelu analizu kretanje cijena i viđenje koji su uzroci kretanja inflacije i cijena na globalnoj razini. Krenuli su signali iz područja građevinarstva i prehrambene industrije, vidi se da imamo i porast transportnih troškova. Nije Vlada sada, a ni prije, ne svjesna situacije, tiskanje novca zadnjih 10 godina dovela je do pada kamatnih stopa, u nekim okolnostima će stvoriti određene inflatorne pritiske, sve su to elementi o kojima dulje razmišljamo sve je dobilo kontekst da bilježimo značajan porez. Nafta danas nije na povijesno najvišim razinama”.

Ministar socijalne politike Josip Aladrović je rekao da je Hrvatska s 18.4 posto onih koji se nalaze na razini socijalne deprivacije ili su na granici siromaštava u nižem dijelu Europske unije, ali kako čine sve što je moguće kako bi zaštitili one koji su u riziku od siromaštva.

“Vlada bi do 30. listopada trebala donijeti odluku o povećanju minimalne plaće, a kako smo podizali iznose minimalnih plaća i proteklih godina, logično je da idemo na podizanje”, rekao je istaknuvši kako je još prerano govoriti o tome koliko će se povećati minimalna plaća iako su se u programu Vlade obvezali da će do kraja mandata biti na 4250 kuna neto.
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.