fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX/Ilustracija

CIJELI SVIJET GA JE PROZREO! Vučić bi mogao završiti kao Putin, nakon ovoga obraz vratiti neće: ‘Vojna misija na Kosovu je nužna i neizostavna’

Autor: Dnevno.hr

Situacija na Kosovu iz dana u dan izaziva sve veću zabrinutost Europske unije. Situaciju u tom dijelu Europe jučer je komentirao i sam glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je u intervjuu za France 24 rekao kako su snage NATO-a spremne i na oprezu.

U jeku novih napetosti i blokada cesta na sjeveru zemlje nastanjenom Srbima, Kosovo je u srijedu potpisalo dokument kojim se kandidira za članstvo u Europskoj uniji. Potpisivanje aplikacije uslijedilo je u vrijeme diplomatskih napora SAD-a i EU-a da se smanje napetosti između Beograda i Prištine, a dvije strane vrate pregovorima o normaliziranju odnosa.

U ovom trenutku jako je teško reći hoće li doći do normalizacije odnosa, osobito nakon subote kada su Srbi sa sjevera, koje podupire Beograd, prosvjedujući protiv uhićenja sunarodnjaka, postavili barikade.


Vučić podgrijava konflikt

O sukobu na Kosovu ovih dana puno se piše i u njemačkim medijima. Tako u dnevnom listu iz Kölna imamo naslov ”Zveckanje oružjem na Kosovu sve glasnije”, dok berlinske novine u naslovu tvrde da Vučić podgrijava konflikt, piše Deutsche Welle.

Zapovjednik njemačkog kontingenta KFOR-a Eugen Frank je za dnevni list Die Welt rekao da je zapadna vojna misija na Kosovu “nužna i neizostavna u osiguravanju mira i stabilizaciji situacije”. Frank objašnjava kako “postoji trajna opasnost od pogoršanja sigurnosne situacije u najkraćem vremenu”, napomenuvši da na sjeveru Kosova vlada velika frustracija zbog ukupne situacije, a to je “stalna osnova za moguće eskalacije i potencijal za nasilje”.

Prema njemu nestabilna situacija ima uzroke u “organiziranom kriminalu, srpskim paralelnim strukturama i u nepromijenjenom postojećem međuetničkom konfliktnom potencijalu“.

Novinar dnevnog lista Die Welt potvrđuje riječi njemačkog časnika svojim iskazom: “I zaista, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potiče nemire, time što traži slanje trupa na sjever Kosova.” Dalje u tekstu navode se objašnjenja zapovjednika njemačkog kontingenta KFOR-a Franka: „Postrojbe misije Sjevernoatlantskog pakta KFOR mogle bi biti upotrijebljene tek u ekstremnoj situaciji, dakle kada zaprijeti eskalacija situacije. Prednost međunarodnih trupa je to što ih stanovništvo poštuje, dok je prije svega srpska manjina nepovjerljiva pa dijelom i agresivna prema kosovskim policajcima. Pošto doživljavaju međunarodne trupe kao neutralne‚ KFOR je među stanovništvom priznat i poštovan‘, rekao je Frank.”

I lokalni dnevni list iz Kölna Kölnische Rundschau piše kako Vučić potpaljivanjem fitilja na kosovskom buretu želi skrenuti pažnju s pritiska Europske unije na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Zašto je sukob eskalirao sada?

Süddeutsche Zeitung (SZ) u tekstu Tobiasa Zicka između ostalog navodi: “Vučić je za četvrtak najavio da će od NATO-a formalno zatražiti slanje 1.000 srpskih vojnika na sjever Kosova “kako bi sačuvao mir” . On se pritom poziva na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti iz lipnja 1999. koja je Srbiji principijelno priznala pravo da poslije kraja rata pošalje mali broj policajaca i vojnika na Kosovo, na primjer za čuvanje pravoslavnih crkava. Ali brojne države članice Ujedinjenih naroda smatraju da ta rezolucija poslije proglašenja kosovske neovisnosti 2008. nije više pravomoćna.”
Na pitanje zašto je sukob eskalirao upravo sada, Ulfe Brunnbauer, profesor povijesti jugoistočne i istočne Europe na Sveučilištu Regensburg odgovara da se to događa u redovnim razmacima.

“Prije svega radikalni Srbi vide vladu Albina Kurtija kao veoma patriotsku, ali ona je pritom veoma pragmatična. To je tipična pogrešna percepcija Srba koji se vide kao žrtve. Ali nema naznaka sustavne diskriminacije. Vučić produžava taj sukob. On nije zainteresiran za normalizaciju bilateralnih odnosa.”

Na pitanje što je krenulo po zlu, budući da EU deset godina vodi sa Srbijom pristupne pregovore, njemački profesor je odgovorio: “Bruxelles se pouzdavao u Vučića dajući time prednost navodnoj stabilnosti. S tim je bila povezana nada da će mogućnost pristupanja EU potaknuti dobru vladavinu, a da bi Vučić kod još većih nacionalista mogao nametnuti kompromise u pogledu Kosova. To je bila zabluda. Kako da EU korigira tu zabludu? Ona mora Srbiji jasno staviti do znanja da je pristupanje Europskoj uniji moguće samo na temelju faktičkog priznavanja postojanja Kosova.”
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.