oto: Facebook/ Vratite magnoliju

Čija je krivnja? Zbog smeća pored kanti Zagrepčanima prijete visoke kazne

Autor: Zg info/dnevno.hr

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne mari mnogo za to što se zeleni otoci u metropoli pretvaraju u divlje deponije. Godinama obećava da će se problem riješiti, no smeće se u stvarnosti samo nagomilava. Dio građana za odvajanje otpada ima kante, neki imaju vrećice, a treći nemaju ništa.

Mnogi su onda uzeli stvar u svoje ruke i zelene otoke pretvorili u deponije, piše Dnevnik Nove TV.

Kako navode, nakon što su izvijestili o jednom divljem deponiju, on je sljedećeg dana uklonjen. Više od dva sata djelatnici Čistoće raščišćavali su divlje odlagalište.

Ogorčeni građani smatraju da se s gradskom vlasti ne može komunicirati.

“Ne možeš ništa iskomunicirati normalnim putem. Nazvati Holding i reći – Dobar dan, imamo taj i taj problem pa da netko reagira. Nitko nije reagirao. Ovo tu stoji već tri mjeseca, koliko ja znam, a svaki dan tuda prolazim. Žalosno je da moramo zvati novinare, da se mora napraviti neka halabuka”, rekla je gospođa Valerija za Novu TV.

Kažu, tu mjesecima svi dovoze što hoće i nikom ništa. Gradonačelnik se ne opterećuje.

“Uvijek će biti netko tko će jambrat. Uvijek će biti negdje natrpan neki kontejner. Uvijek će negdje biti nekog sitnog propusta, ali stvari funkcioniraju, koliko ja znam”, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Kako je onda moguće da je Čistoća redovito praznila kontejnere, gledala u divlje odlagalište i nije reagirala? Sve to samo nekoliko stotina metara od Gradske uprave.

Problem bi se mogao riješiti rigoroznim kaznama




Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, rekla je za televiziju da će se problemu nekako morati stati na kraj.

“Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednome mjestu  nepropisno se skloni odloženi otpad, na drugome nastaje, unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavi dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći. Preostale su nam kazne”, rekla je Jozić.

“Onome koji jednom dobije kaznu, neće pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad”, kaže Jozić i dodaje kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, što će ovisiti o količini i vrsti otpada.




Na pitanje hoće li Grad početi kažnjavati sam sebe jer nije ništa učinio, odgovara: “Otkud vama to da Grad nije ništa učinio?! Smeće nije donio i ostavio Grad, nego nesavjesni građani. Imamo 90 posto ljudi koji odvajaju otpad, ali dosta je 10 posto pojedinaca da naprave kaos u cijelom gradu i to nema Čistoće koja bi to stigla pospremiti.”

Jozić je na kraju najavila i poskupljenje odvoza otpada, ne navodeći nikakve detalje o tome koliko bi ono trebalo iznositi ni kada će stupiti na snagu.

Građani ipak nešto mogu učiniti

Primjer stanovnice zagrebačkih Srednjaka dokaz je da se sa službama ipak može razgovarati ako to pokušate na lijep način.

Naime, gospođa je Čistoći poslala dopis u kojem je objasnila situaciju u u svom kvartu te su iz gradske službe ubrzo i dogovorili.

“U dopisu sam zamolila da se odnese spremnik za tekstil jer ne ispunjava svoju svrhu, kao i da se za ostale spremnike – za plastiku, papir, staklo, biootpad i komunalni otpad – uredi prikladan zeleni otok koji će biti dostupan i građanima i kamionima za odvoz, a neće nam oduzimati parkirna mjesta niti biti sramotno ruglo smeća u našem starom, ali lijepom i inače za život ugodnom naselju.
Mislim da bismo svi Holdingu i Čistoći svakodnevno trebali puniti mail sandučiće ovakvim fotografijama i uz pristojno sročene dopise zatražiti uređenje otoka za odlaganje otpada, kao i postavljanje većeg vroja koševa za smeće. Možda se nešto promijeni nabolje…”, napisala je na Facebooku te priložila odgovor koji su joj poslali.

Facebook / Screenshot

Autor:Zg info/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.