fbpx
Foto: Danijel Soldo / CROPIX, Ilsutracija

ČIĆA, GOTOVA JE TVOJA GNJSUNA PRIČA! Zapovjednik zloglasne ‘Manjače’ osuđen na 15 godina: Zastrašujuća svjedočenja teško je čitati

Autor: Dnevno.hr

Državljanin Srbije Ratko Andrić (77) zvani Čića nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na 15 godina zatvora jer je kao potpukovnik JNA i zapovjednik logora ratnih zarobljenika Manjača tijekom 1991. držao u nehumanih uvjetima zarobljenog 221 pripadnika ZNG i MUP-a od kojih je jedan, radi izostanka nužne medicinske skrbi, i preminuo.

Sudsko vijeće Andrića je osudilo u odsutnosti te mu je ujedno naložilo i plaćanje 59.037 kuna sudskih troškova u što je ukalkulirano sudsko-medicinsko vještačenje, trošak tumača, svjedoka i njegova branitelja. Na sve mu je određen i istražni zatvor.

Na Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 2013. godine Andrić je ispitan zamolbenim putem te je negirao krivnju.


Nije ga briga

“Poznato mi je da se u Zagrebu protiv mene vodi kazneni postupak. Ja u Manjači nisam uopće bio zapovjednik logora. Mene je rat zatekao u Sloveniji te sam bio u inspekciji tamo. Kad sam se vratio s jedinicama JNA iz Slovenije, otišao sam jer sam radio u Upravi sigurnosti i vodio sam Resor obuka formacija i opremanja jedinica vojne policije u JNA. Poslali su me u Manjaču rekavši mi da imaju problema sa zarobljenicima. Bio sam profesor i 15 godina sam radio u Vojnoj pošti Pančevo. U Manjači sam po dolasku vidio ljude kako su smješteni, bili su to pripadnici HVO-a koji su se predali u Kostajnici pripadnicima JNA. I bili su vrlo loši uvjeti smještaja odnosno smještaj je bio u štalama koje su bile prazne. Sve to sam evidentirao, otišao u komandu korpusa i rekao da nemaju uvjeta da prezime, da se mora nabaviti slama, deke i odjeća. Pomoćnik zapovjednika mi je na to rekao: ‘Nemoj se sekirati, oni svakako idu u razmjenu‘. Na kraju sam napisao da pripadnici vojne policije ne smiju dolaziti u kontakt s ljudima koji su se predali”, branio se Andrić napominjući da je bilo zabranjeno u logor unositi oružje niti se smjelo ulaziti bez njegova odobrenja. Što se tiče, pak, Stanka Baltića, optuženi je naveo da nije bio njegov prethodni zapovjednik već samo starješina.

“Mene su u logoru nazvali komunjarom te mi se i fizički prijetilo pa sam otišao pomoćniku zapovjednika za moral i rekao mu da mi ugovori sastanak u mjesnoj zajednici jer da mi ljudi, koji se smatraju iznevjerenima, prijete. Ljudi su se na kraju predali prema pripremljenim popisu. A kad je došlo opet do komplikacija, ponovno sam otišao u Manjaču te su mi rekli da se na logor cijelu noć pucalo pa je zapovjedništvo bilo zabrinuto i napravio se plan osiguranja pet kilometara od mjesta”, rekao je još optuženi.

Na upit ima li saznanja o maltretiranju u logoru, Andrić je rekao da mu je šef sigurnosti – starješina rekao da su poneki vojnici bili željni iživljavanja i da se žele tući.

Mučna svjedočanstva

Neki od bivših zarobljenika su se na sudu s grčem prisjetili maltretiranja u Manjači. Zatvorenike su, kaže, odvodili na prisilni rad.

“Nismo se usudili tražiti liječničku pomoć, spavali smo na slami. Tijekom zatočenja izgubio sam gotovo 20 kilograma”, prisjetio se jedan svjedok. Drugi je, pak, opisao strahote logora otkrivši da je izgubio preko 30 kilograma.

“Tukli su nas po cijelom tijelu, nitko od nas nije dobio liječničku pomoć jer u logoru nije bilo zavoja niti drugog sanitetskog materijala. U sklopu prisilnog rada iskapali smo krumpir, kopali smo puteve, čistili grabu. Prije ispitivanja jednom su meni i nekolicini drugih zarobljenika naredili da ležimo na asfaltu glavom prema dolje nekoliko sati. Živjeli smo u štali, spavali na slami, nismo imali pristup vodi”, zaključio je svjedok.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.