Foto: Guliver Image / REUTERS/David W Cerny

ČESI IZAŠLI NA ULICE PROTIV NATO-a, EU I VLADE: Deseci tisuća prosvjedovali zbog rastućih cijena energije

Autor: Dnevno.hr

Deseci tisuća Čeha okupili su se u srijedu u Pragu kako bi prosvjedovali protiv vladinog postupanja s rastućim cijenama energije, članstva zemlje u NATO-u i Europskoj uniji.

Policija je procijenila da su na prosvjedima za nacionalni praznik, koji su organizirale krajnje desne i lijeve stranke, na praškom glavnom trgu bili deseci tisuća ljudi, ali svakako manje u usporedbi sa 70 tisuća početkom rujna, javlja Reuters.

Organizacijska grupa “Češka prije svega!” protivi se Europskoj uniji i NATO-u i poziva da srednjoeuropska nacija od 10,7 milijuna stanovnika bude vojno neutralna.

Prosvjednici su držali transparente poput “Kraj komedije”, a mnogi su mahali češkim zastavama dok se sunce pojavljivalo nakon jutarnje kiše.

“Ova vlada je apsolutno antičeška. Ona služi samo Bruxellesu (središtu EU), američkoj moći i NATO-u. Ne obazire se na interese čeških građana”, rekao je Pavel Nebel (53).

Prosvjednici: Vlada ne ispunjava zadaće sigurnosti i ekonomskog prosperiteta

Organizatori, čiji program također zahtijeva prestanak “planiranog razvodnjavanja nacije”, otvorili su prosvjed nacionalnom himnom koju je izveo krajnje desničarski pjevač, nakon čega su se na pozornicu popeli govornici koji su osudili vladu.

“Vlada ima dvije dužnosti: osigurati našu sigurnost i ekonomski prosperitet. Ova vlada ne ispunjava niti jednu od ovih dužnosti”, rekao je jedan govornik. Stotine ljudi okupilo se i u drugim gradovima gdje su mogli pratiti online prijenos prosvjeda održanog u Pragu, javljaju mediji.




Visoke cijene energije, potaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade diljem Europe da ublaže udarac rastućih troškova energije za potrošače i poduzeća.

Češka vlada potpisala je sankcije EU protiv Rusije i zauzela oštar stav prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. Miroslav Ševcik, dekan Praškog sveučilišta ekonomije i poslovanja i prvi govornik na prosvjedu u Pragu, pozvao je na ukidanje sankcija.

Vlada desnog centra premijera Petra Fiale ovog je mjeseca usvojila niz mjera, uključujući financijsku pomoć tvrtkama i ograničenja cijena električne energije za kućanstva.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.