fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ČEKA LI NAS POPUŠTANJE MJERA? Plenković najavio konzultacije sa svim ključnim akterima tijekom vikenda

Autor: Sanja Plješa

Drugi put ovog tjedna u četvrtak se održala sjednica Vlade.

Među ostalim, govorilo se o aktualnom stanju vezanom za potres, a članovi Vlade dobili su informacije i o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Prije sjednice izjavu je dao ministar zdravstva Vili Beroš.


“Europa je zabrinuta zbog pojave nove varijante virusa. Veći broj sekvencioniranja genoma se planira u EU, ali i u Hrvatskoj i to u situaciji kada se poveća broj novozaraženih te ako netko dođe iz zemalja proglašenih za veći rizik poput Velike Britanije. To su napravili Slovenci kod jedne osobe koja je došla iz Velike Britanije. U Hrvatskoj u ovom trenutku nema takvih slučajeva. To se radi samo u onim ustanovama koje imaju uređaje za takvu vrstu genske analize”, rekao je Beroš.

Dodao je kako je broj zaraženih samo jedan element na osnovu čega se procjenjuje što će biti dalje s epidemiološkim mjerama. “Iz dana u dan procjenjujemo elemente poput toga što je započelo drugo polugodište školske godine i neki učenici su se vratili u škole, a završili su i godišnji odmori nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, kako bismo odlučili što će biti s mjerama. Još je jako daleko 1. ožujka i što će se dogoditi, isključivo će ovisiti u tom trenutku. Europa je u ovom trenutku iznimno zabrinuta o postojanju varijante ovog mutiranog virusa. Neki idu u još jače zaoštravanje, a ne relaksiranje mjera”, istaknuo je ministar.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković je zahvalio svima na aktivnom sudjelovanju na Aktualnom satu Hrvatskog sabora te da su time hrvatski građani dobili relevantne informacije.

“Situacija u vezi epidemije koronavirusa i dalje je ohrabrujuća i nastavlja se silazni trend. Često se govorilo o rangiranju unutar EU, a trenutno se nalazimo na petom mjestu novozaraženih. Želimo da odgovornim ponašanjem te epidemiološkim mjerama koje nisu kompletno zatvaranje i policijski sat sve učinimo kako bi situacija bila još bolja. Gotovo sve trgovine su otvorene što mnoge zemlje nemaju, a tijekom vikenda imat ćemo konzultacije o tome što se može učiniti od 1. veljače”, rekao je Plenković.

Dodao je da se do proljeća moraju učiniti veliki napori kako bi što veći broj naših najugroženijih sugrađana, a to su stariji ljudi, dobili cjepivo.

Osvrnuvši se ponovno na pandemiju koronavirusa, Beroš je istaknuo kako će u četvrtom kvartalu doći dodatnih 100 tisuća doza cjepiva. “To će osigurati daljnju dinamiku cijepljenja građana. I dalje se prate nuspojave od cjepiva. Do srijede je zaprimljeno 215 primjedbi za primjetne nuspojave, koje su uglavnom bile blažeg oblika. Broj hospitaliziranih u posljednjih pet tjedana kontinuirano se smanjuje. Hrvatska se nalazi u povoljnoj situaciji, no moramo sve učiniti kako se ne bismo našli u trećem valu epidemije. I dalje treba smanjiti osobne kontakte na najmanju moguću mjeru”, istaknuo je Beroš.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, među ostalim, govorio o kršenju mjera te naglasio kako su evidentirana četiri kaznena djela zbog širenja koronavirusa.

Na sjednici Vlade prihvaćeni su nacrti prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (EU) te prijedloga nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice
1.  Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2.  Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3.  Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (EU)

4. Nacrt prijedloga nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine

5. Prijedlog zaključka u vezi sa Zajedničkom izjavom s četvrtog sastanka Koordinacijskog odbora uspostavljenog Memorandumom o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike

6. Prijedlog zaključka u vezi s Planom konzultacija između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za godine 2021.-2022.

7. Prijedlog zaključka u vezi s Programom suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za godine 2020. – 2022.

8. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o izmjeni Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond

9. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Cipra o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka

10. Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o tijelima u Sustavu upravljanja, provedbe i kontrole korištenja Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020.

11. Prijedlog odluke o prodaji pijeska radi građenja javne građevine autoceste A5 granica Mađarske – Beli Manastir – Osijek – Svilaj, poddionica Beli Manastir – most Halasica

12. Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Godišnji program rada Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2021.

13. Prijedlog odluke o donošenju Godišnjeg plana poslovanja Hrvatske Lutrije d.o.o. za 2021. godinu

14. Godišnje izvješće o radu Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2019. godinu

15. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske:

a) Hrvoja Zekanovića, u vezi s donesenom mjerom o broju ljudi koji smiju prisustvovati na svetim misama u crkvi
b) dr. sc. Katarine Peović, u vezi s katastarskom česticom u  katastarskoj općini Štrbci
c) Bojana Glavaševića, u vezi s Republikom Sjevernom Makedonijom.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za:

a) europske poslove (GAC), 18. siječnja 2021.
b) vanjske poslove (FAC), 25. siječnja 2021.
c) poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 25. siječnja 2021.

2. Prijedlozi odgovora Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije:

a) broj 2020/0528 u vezi s pružanjem audiovizualnih medijskih usluga
b) broj 2020/0529 u vezi s energetskom učinkovitosti

3.  Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće
4.  a) Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu
b) Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu

5. Kadrovska pitanja

6  Informacije, pitanja i prijedlozi

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.