screenshot: Nova TV

Capak najavio tešku jesen: Virus će se lakše prenositi, a jedna stvar mogla bi dodatno otežati situaciju

Autor: Mario Sirotković

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je tešku jesen ako virus ne nestane.

“Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, na jesen, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se lakše prenositi koronavirusna infekcija. Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Tada ćemo imati puno težu situaciju nego što je imamo sada.

Svjetska zdravstvena organizacija u zadnja je dva dana vrlo intenzivno komunicirala svoju bojazan da će koronavirusna infekcija na jesen biti puno gora nego što je sada. To su znanstvenici koji znaju o čemu govore. Tu situaciju na jesen trebamo uzeti ozbiljno i trebamo se jako dobro za to pripremiti” kazao je Capak za Dnevnik Nove TV dodajući da će biti puno veći broj zaraženih.

“Bit će puno teže jer će se interpolirati s drugim respiratornim infekcijama. Što se tiče cijepljenja, mi poduzimamo mjere da pokušamo dobiti cjepivo ove godine ranije nego do sada, no mi smo mala država i mali naručitelj pa se teško probijamo na prva mjesta prilikom isporuke cjepiva protiv gripe, ali intenzivno radimo na tome i nadamo se da ćemo uspjeti”, dodao je.

Rekao je kako je izašao iz samoizolacije.

“Testirao sam se jučer i negativan sam. Nisam cijelo vrijeme imao simptome i cijelo vrijeme sam radio. Nitko iz te grupe od nas dvadesetak, uključujući i djelatnike medija nije obolio”, kazao je Capak.

Upitan jesmo li otvorili granice s BiH zbog izbora, Capak je rekao da bi to trebali pitati političare, jer je on zadužen samo za epidemiološke aspekte.




“Ono što mogu epidemiološki reći je da porast broja slučajeva posljednjih desetak dana bio je importiran iz BiH, Srbije i sa Kosova. Slučaj u Đakovu je povezan s Kosovom. Kad smo vidjeli da je takva situacija, mi smo predložili epidemiološki, da se uvede nešto strože na granice, a jedna od mjera je i samoizolacija koja je bila uvedena”, rekao je.

 

(VIDEO) SRBIJA O OVOME BRUJI! Žena kojoj je koronom zaražena cijela obitelj izvrijeđala premijerku




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.