Photo: Marin Tironi/Pixsell

CAPAK IZNIO ZABRINJAVAJUĆU INFORMACIJU: ‘Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno cjepiva’

Autor: Mia Peretić

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak izrazio je nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva protiv koronavirusa.

Kako je rekao nisu zadovoljni isporukom, daleko je to od onoga što je ugovoreno.

“Dodatno nam se otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo dovoljno cjepiva Pfizera. Moderna je također odstupila od doza koje je obećala i jučer nas je obavijestila da će kasniti s isporukom. Mi smo sada u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne oni su obećali da nakon što kasne tjedna dana  da će iza 1.2. isporučiti sve, nešto više od 11 tisuća doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa”, rekao je Capak.

Dodatno je objasnio koliko smo cjepiva očekivali:

“Mi smo trebali u sljedeća četiri tjedna primiti svaki tjedna pod 17 tisuća doza ili 18 kutija. Sad bi idući tjedana trebali primiti 10 kutija, itd… Do 15. smo trebali primati svaki tjedan 18 kutija, smanjili su nam isporuku 30 posto u sljedećih mjesec dana.  Na županijskim zavodima je da izračunaju imaju li rezerve za docjepljivanje pa mogu proširiti cijepljenje za prvu dozu na širu populaciju. Ali kako sada stvari stoje moramo zaustaviti proširenje Pfizerovim cjepivom.

“Nije sve samo politika. Ovo je novo cjepivo, treba veliki kapacitet proizvodnje, a to je zahtjevan posao. Treba pratiti i kontrolirati što je skupo i zahtjevno. Ako nešto u procesu proizvodnje od brojnih kontrola treba ponoviti ili nešto nije u redu, treba dodatnog vremena. Ne postoji proizvođač kojem su sve serije savršene. To su dodatni problemi i to može biti jedan od razloga zbog kojeg će i isporuke cjepiva kasniti”, objasnila je Alemka Markotić.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.